• 08MRT

  16 uren van het Bierpatrimonium te Turnhout

  Sinds 2007 organiseerde brouwerij Het Nest jaarlijks het Bierpatrimonium, een bierfestival aanvankelijk in de parochiezaal van Oosthoven, later in zaal Meuletiende (parochiezaal Goddelijk Kind), vlak aan de Steenweg op Oosthoven. Ondertussen zijn de makers van ‘speelkaartbieren’ zo als Schuppenaas, Hertenheer, Koekedam, Schuppenboer en Kleveretien bezig met de bouw van een eigen brouwerij op de Bentel- site, vlak buiten de ring.
  “Als toekomstige zelfstandige brouwers vonden we het een vreemd idee om op ons bierfestival vijfenzeventig verschillende bieren te blijven schenken”, vertelt ondervoorzitter Guy Verbunt. “Dus hebben we een vzw in het Turnhoutse gezocht om het bierfestival over te nemen, die kunnen opbrengsten van zulke evenementen altijd gebruiken.” “Toen we het voorstel van Het Nest kregen. zijn we direct op de kar gesprongen”, vult Jan Van Otten aan. Hij is voorzitter van buurtnetwerk Molen-Oost rond de Steenweg op Oosthoven en aanpalende straten, waar ook zaal Meuletiende zich bevindt.
  “Ik ben persoonlijk een bierliefhebber en in ons comité bevinden zich nog enkele gelijkgestemde zielen. Het is dus puur uit interesse dat we het festival overnemen. Eventuele winsten zijn natuurlijk leuk meegenomen. Die kunnen we besteden aan andere initiatieven zoals ons driedaags buurtfeest in de zomer, waar telkens Vlaamse artiesten optreden. Om het laagdrempelig te houden, is de inkom er gratis.”
   
  Bierpatrimonium
   
  Laagdrempelig en eerlijk
  Net als vorige jaren waren wij met een select gezelschap aanwezig bij dit Bierpatrimonium. Helaas werd de heenreis wat bemoeilijkt door een treinbotsing in Tilburg, maar gelukkig hebben we het voltallige reisgenootschap op een mooi tijdstip kunnen afleveren op de locatie met de zeer toepasselijke naam Parochiezaal Goddelijk Kind Jezus. Met twee zalen, met een capaciteit van respectievelijk 180 en 100 personen, is het een stuk kleiner dan andere bierfestivals die wij doorgaans bezoeken. Wat deze bierhappening wat ons betreft bijzonder maakt, is de erg vriendelijke bediening aan tafel. Met erg veel enthousiasme werden we begeleid in het maken van de bierkeuze en vervolgens met een glimlach bediend. De zaal was al vrij snel volledig gevuld met een gemêleerd gezelschap van bierliefhebbers. De volledige capaciteit werd daarbij benut, waarbij eenieder zijn bier zittend aan tafels kon degusteren. De aandacht van de vrijwilligers van het buurtnetwerk is volledig uitgegaan naar de bieren en het bedienen van de bezoekers. De zaal is niet aangekleed en de kenmerkende TL-verlichting verscheen de ruimte. Wat ons betreft geeft dit een erg laagdrempelig en eerlijk karakter aan het geheel, zonder de vaak pretentieuze uitlatingen bij andere bierfestivals.
   
  Bierpatrimonium
   
  Proefnotities
  En dan nu de bieren. Deze werden geserveerd in een standaard glas, in een volledig flesje. Je kon er zo zelf voor kiezen om deze te delen met anderen, of volledig zelf te nuttigen. Natuurlijk hebben we niet alle bieren kunnen proeven, maar de meest bijzondere bieren zullen we even toelichten. Allereerst natuurlijk de prominent aanwezige Het Nest. Dead Man’s Hand van Brouwerij Het Nest is een oude bekende van het festival, die we jaarlijks met veel plezier nog eens drinken. Geïnspireerd op de Russian Imperial Stout en dus gitzwart bier met gebrande mout en een hoog alcoholpercentage. Het bier is gerijpt op eikenhouten vaten. De meeste bieren van Het Nest zijn redelijk goed verkrijgbaar in de verschillende bierhandels in de grensstreek, maar de Kleveretien Oak Aged was voor ons nieuw. Dit is een vatverouderde versie van de Kleveretien. Hier is een whisky en wijnvariant van, en ons werd de variant gerijpt op wijnvaten gepresenteerd. Net als de Kleveretien bijna zwart, de smaak overwegend kruidig met een toets van drop (steranijs), karamel en donker fruit. Op het einde komt de alcoholwarmte naar boven. Helaas neemt wat ons betreft de rijping op wijnvaten enigszins het mooie karakter van de originele Klevertien weg, en geeft de wat zure wijn en houttonen geen wenselijke toevoeging.
  Two faced Jack, alleen al vanwege de naam het proberen waard, is een blend van Schuppenboer en Kleveretien die ook heeft gerijpt op rode wijnvaten. Het resultaat is een erg complex bier en combineert de kruidigheid van de Kleveretien met het meer fruitige karakter van de Schuppenboer. De vatrijping zorgde voor een aangename alcoholwarmte, met toetsen van porto in de afdronk.
   
  Bierpatrimonium
   
  Van de bieren van overige brouwers vonden we De Maeght van Gottem een erg bijzondere. Dit is een Belgisch bier dat wordt gebrouwen door Huisbrouwerij Sint Canarus te Gottem, een deelgemeente van de stad Deinze. Dit is een zeldzaam bier dat niet op grote schaal gebrouwen kan worden, omdat het heel intensief is om te bottelen: aan elk flesje wordt met de hand een hopbel toegevoegd. ‘Het maagdenvlies’, zoals de brouwer het plastisch uitdrukt. Wij vonden dit een zeer leuke vondst, maar helaas kwam het bier desondanks niet erg uitgesproken naar voren qua hopbitterheid cq – aroma. We kunnen ons overigens ook voorstellen dat niet iedereen gediend is van een hopbel in zijn glas.
   
  Bierpatrimonium
   
  BOM brewery was uiteraard ook aanwezig. De Triporteur from Heaven en – Hell zijn bij ons favoriet. Dit keer was de Triporteur Wild and Funky aan de beurt en gaf een zurig en fris aroma, met een kleine hout aanwezigheid. Weinig zoet, zacht zurig, genuanceerd fruitig (peer), met een eerder droog einde. Complex én lekker. Tenminste, als je de zure smaak in dit type bieren kunt waarderen.
   
  Conclusie
  Een festival dat voor ons goed bereisbaar is. Met dit unieke karakter kan het volgend jaar zeer zeker weer op een bezoek van een groep van Opener bier rekenen!