• 18DEC

  22e Kerstbierfestival O.B.E.R. in Essen

  We moesten even rekenen, maar dit moest voor ons de 9e keer zijn geweest dat wij het Kerstbierfestival in Essen bezoeken. Dit jaar werd op 17 en 18 december het festival voor de 22e keer georganiseerd, met nog steeds de grootste selectie aan kerstbieren in de wijde omtrek. En ook de meeste bezoekers. Met een bierlijst van zo’n 190 bieren, waarvan 20 van het vat is er voor ieder wat wils. Dit jaar weer bijna 50 nieuwe bieren op het festival, dus ook ons zou het niet gaan lukken om weer helemaal up-to-date te komen. Maar we kunnen natuurlijk altijd een poging wagen 🙂
   
  22e Kerstbierfestival O.B.E.R. in Essen
   
  Een wereldkaart aan de muur bij het 22e Kerstbierfestival O.B.E.R. in Essen werd voorzien van pins voor buitenlandse bezoekers. Uit allerlei hoeken van de wereld waren mensen aanwezig. We spraken een Amerikaanse vrouw, die dit festival combineert in een biertour langs ook ander plaatsen, zoals brouwerij Cantillon, een aantal Trappistenbrouwerijen en de Drie Fonteinen. Ongelooflijk dat mensen vanuit Amerika afreizen, speciaal voor dit festival. Dan heb je toch iets moois op de kaart gezet als organisatie.
   
  22e Kerstbierfestival O.B.E.R. in Essen
   

  De bieren

   
  Dit keer gaan we niet al te diep in op al die kerstbieren. De beschrijving werd immers mooi geformuleerd door de enthousiaste leden van de Objectieve Bierproevers Essense Regio (O.B.E.R.). Van de oude vertrouwde Dobbel Palm, tot aan bieren met exotische namen als de Oaky Moakey Whiskey Stout van het Brouwers Verzet. Ook de meeste bieren van onze Kerstbieren Tap Takeover van vorige week waren van de partij. Ook leuk dat er wat Nederlandse brouwers vertegenwoordigd werden, zoals Duits & Lauret met hun geweldige Winterstout. Het festival schenkt bieren die speciaal voor kerst zijn gebrouwen, en dan in BelgiË. Bieren uit andere landen, zoals ook To Øl en Mikkeler, zijn vaak bij de Proefbrouwerij in Lochristi gebrouwen en kunnen daarom toch worden gepresenteerd. De bieren stonden zoals ieder jaar in een mooi boekje uiteengezet, voorzien van een nauwgezette proefnotitie. Het is dan een beetje de sport om de beschreven smaken ook uit het bier te kunnen halen, en ik moet zeggen dat het ook zeer regelmatig overeenkwam met onze bevindingen.
   
  22e Kerstbierfestival O.B.E.R. in Essen
   

  Kerstbierfestival 2.1

   
  Het was vorig jaar een jaar van vernieuwing: het voor ons zeer aantrekkelijke ‘Alles kan en alles mag’ concept met vrije inloop is dat jaar ingewisseld voor online kaartverkoop en tassencontrole aan de deur. Dit heeft zeer zeker impact gehad op de drukte in de zaal. Voor de bezoeker was het hierdoor doorgaans vrijwel direct mogelijk een bier of jetons te verkrijgen. Voor de sfeer was het wellicht wat nadelig; een drukte geeft toch wat meer charme. De selectie bieren is nog steeds enorm uitgebreid te noemen; een festival dat zowel qua assortiment als sfeer zeker een bezoekje waard is. Maar het unieke karakter is helaas wat teniet gedaan. We hoopten dit jaar een gulden middenweg te vinden in de professionalisatiedrang en het lijkt te zijn gelukt. Wat we vooral een grote verbetering vonden, waren de grotere hoeveelheid zitplekken. Het was erg gemoedelijk en de sfeer zat er goed in. Kortom, volgend jaar zijn wij erbij om ons 10-jarig jubileum te vieren als bezoeker van het 23e Kerstbierfestival van O.B.E.R. in Essen.
   
  22e Kerstbierfestival O.B.E.R. in Essen