Achelse Kluis: wel een trappist, maar geen trappist
Huh, wat? Groot nieuws vanuit de Belgische brouwwereld. De laatste 2 broeders verlaten de Sint-Benedictusabdij van Achelse Kluis in België, die overigens voor een klein gedeelte op Nederlands grondgebied staat. Broeder Gaby en broeder André verhuizen naar de abdij van Westmalle, waardoor er voor het eerst sinds 1846 geen monniken meer in abdij in Achel wonen. Achelse Kluis: wel een trappist, maar geen trappist meer in huis dus. Wij gebruiken regelmatig de klassieke trappisten bij een bierproeverij, en natuurlijk zeker bij een Trappistenproeverij. Helaas kunnen we de bieren van de Achelse Kluis daarvoor niet meer gebruiken.
Waarom is Achelse Kluis wel een trappist, maar geen ATP logo?
Ook al blijven ze het bier Achel produceren binnen de muren van de abdij en blijft de opbrengst grotendeels naar een goed doel gaan – 2 van de 3 regels van het ATP-logo -, er is geen broeder meer in de gemeenschap aanwezig, wat de 3de regel is.
Er zijn 14 brouwerijen die de naam ‘trappistenbier‘ mogen dragen en daarvan zijn er nu nog maar 11 die het Authentic Trappist Product logo mogen voeren, naar de regels van de Internationale Vereniging Trappist.
De 11 overblijvende Trappistenbieren
Even op een rijtje welke dat ook alweer zijn.
Dit zijn de 11 brouwerijen met het Authentic Trappist Product logo;
- La Trappe – Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot
- Zundert – Abdij Maria Toevlucht in Zundert
- Orval – Abdij van Orval in Villers-devant-Orval (België)
- Rochefort – Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort (België)
- Westmalle – Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle (België)
- Westvleteren – Sint-Sixtusabdij in Westvleteren (België)
- Chimay – Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay (België)
- Spencer – Saint Joseph’s Abbey in Spencer (Verenigde Staten van Amerika)
- Tre Fontane – Abbazia Tre Fontane in Rome (Italië)
- Tynt Meadow Trappist Ale – Abdij van Mount Saint-Bernard in Coalville (Engeland)
- Engelszell – Stift Engelszell in Engelhartszell an der Donau (Oostenrijk)
Brouwerijen die de naam trappist mogen voeren, maar niet het Authentic Trappist Product (ATP) logo mogen gebruiken;
- Mont des Cats – Abdij op de Katsberg in Godewaarsvelde (Frankrijk). Deze bieren worden gebrouwen bij de brouwerij van Chimay waardoor ze niet het ATP-logo mogen dragen.
- Cardeña – Monasterio de San Pedro de Cardeña in Castrillo del Val (Spanje). Deze bieren worden niet gebrouwen binnen de muren van het trappistenklooster maar in Madrid.
- En vanaf deze maand mogen we Achel ook bij dit laatste rijtje voegen. Het zeshoekige ATP logo zal niet langer op de bierflesjes pronken.
Bekijk ook eens de Wikipedia pagina over trappistenbieren. Dat zijn er nu dus nog maar 11. Of zijn er in Dongen en omgeving nog mensen bereidt om zich tot broeder te vormen? Geef je op via https://www.abdijmariatoevlucht.nl/monnik-worden/ 🙂
PS Wil je weten wat de leeftijd en houdbaarheid is van een Trappistenbier? Kijk dan eens hier.