• 10MEI

  Asperges pairen met bier

  Er is geen drank die beter combineert met eten dan bier. Dat verkondigt biersommelier Frank Wouters van Opener bier tijdens Sligro’s event ‘Meer uit asperges’. Dit komt door de diversiteit in smaken en aroma’s van bier en de unieke eigenschap dat bier naast zoet en zuur ook bitters bevat. Met de bitters uit het bier kunnen we leuk spelen bij de combinatie met eten. Daarnaast zorgt het koolzuur in bier voor verfrissing van je smaakpalet. Bier is een laagdrempelige drank die een grote doelgroep aanspreekt en biedt ook nog eens enorm veel beleving. Je kunt daarbij inspelen op het seizoen en de streek, en dat is wat we bij asperges ook heel leuk kunnen toepassen.
   
  Asperges pairen met bier
   

  Asperges pairen met bier: 4 voorbeelden

   
  Frank selecteerde bij de gepresenteerde aspergegerechten drie verrassende Nederlandse seizoensbieren, om het Nederlandse karakter en het voorjaar extra op te luisteren. Asperges bevatten zachte smaken, en tevens een lichte bitterheid. Daarmee is het huwelijk met een mooi speciaalbier zo gesmeed. Een lichte toets van zoetheid is daarbij zeker niet ongewenst in het bier. De combinaties die we presenteerden in het plenaire gedeelte van het programma op een rijtje:
   
  Asperges pairen met bier
   
  • Asperges met Mosterdschuim, Amandel en Zeekraal presenteerden we samen met Oersoep Saison En Garde. Het bier is licht peperig en kruidig met een lichte smaak van bubblegum en sinaasappel. Het biertype Saison is vrij droog met veel koolzuur en een zachte, verfijnde hopsmaak die complementeert als ideale begeleider bij salades, schaal- en schelpdieren, en asperges.
   
  • Asperges met Hollandaise saus & peterselie parels gecombineerd met Jopen Hoppenbier. Dit is het enige driegranenbier ter wereld met een dubbele hopgave. Dit blonde bier is een replica van een stadsbier uit Haarlem uit 1501 en heeft een sterk sinaasappelig aroma. Het is zeer zacht en romig, mede dankzij het gebruik van haver. De smaak ervan begint erg kruidig en zoet, wordt vervolgens licht fruitig en pittig, en mondt uit in een bittere nasmaak. Aspecten die de variatie aan smaken in het gerecht in harmonie brengen.
   
  Asperges pairen met bier
   
  • Een bonbon van witte asperge en witte chocolade werd gepresenteerd met Gulpener Ur-Weizen Bio. Het bier begint licht bitter en fruitig en wordt onverwacht zacht zoet. De afdronk bevat een korte, subtiele bitterheid. Accenten van kruidnagel en tarwe zorgen voor verfijning, die samen met een frisse smaak goed combineren met zachte aspergegerechten.
   
  • Gegrilde asperge met gemarineerde schotse zalm, wakame, & ponzu vraagt om wat kruiden en een bier dat het vet in de vis de baas kan. Dit vind je onder andere in witbier. Frank koos daarvoor het enige Trappisten witbier van Nederland; La Trappe Witte Trappist. Dit bier is lichtzurig en fris door het gebruik van tarwemout en heeft een bloemig, fruitig (citrus, perzik, abrikoos) hoparoma. Daarbij komt een kruidig aroma tegemoet die doet denken aan peper en kruidnagel. De droge en licht bittere afdronk bevordert tevens de Oosterse component in dit gerecht.
   
  Asperges pairen met bier
   

  Asperges pairen met bier: hoe bitter kun je gaan?

   
  In de Food Pairing workshops kon de bezoeker zelf kiezen welk bier beter combineerde met een eenvoudig gerecht met groene asperges, geserveerd in een vinaigrette van citroensap en olijfolie met Parmezaanse kaas. In de vinaigrette kan het gepresenteerde bier worden verwerkt. De keuze lag daarbij tussen Jopen Adriaan Witbier of Jopen Life is a Beach. Het witbier van Jopen ligt in lijn met de La Trappe, maar velen werden overtuigd dat een bitterder bier zoals de Session IPA van Jopen zeer zeker ook een geslaagde combi is. Het is dus best mogelijk, afhankelijk van de gekozen ingrediënten en hun intensiteit ten opzichte van de asperges, om voor uitgesprokener bieren te kiezen. Genoeg ruimte dus om te experimenteren met de combinatie van asperges met bier!
   
  Asperges pairen met bier