Bier combineren met chocolade, hoe werkt dat?

Chocolade, wie houdt er nou niet van? Maar de combinatie met bier ligt wellicht niet direct voor de hand. Tijdens bierproeverijen hebben wij een aantal superleuke combinaties bedacht, die wij graag met jullie willen delen. Hoe kun je nu het beste bier combineren met chocolade?

Tips voor het combineren van bier met chocolade

Chocolade is van zichzelf door het gebruik van cacao enigszins bitter, en daarnaast ook wat vettig. De cacaoboon zorgt ervoor dat de smaak vrij dichtbij die van gemoute granen ligt, en dan vooral natuurlijk de granen die door de mouterij wat donkerder zijn gemaakt. Donkere bieren worden gebrouwen met donkere granen en vaak ook met donkere suikersiropen, die beiden smaken van branderigheid, bittere cacao en ook karamel met zich meebrengen. Laat dat nou de perfecte smaakhaakjes zijn om bier te combineren met chocolade! Neem geen witte chocolade, want dit geeft vooral vettigheid en geen goede basis.

Om bieren te combineren met chocolade kun je denken aan de volgende aspecten: om het bittere en gebrande van het bier wat te verzachten kun je een wat zoetere chocolade nemen. Maar over het algemeen werkt het leuker andersom: neem een pure chocolade van tenminste 70% cacao en neem deze in de mond. Chocolade hoor je niet te kauwen, maar moet smelten op de tong. Nu kun je het bittere van deze chocolade versterken door een slok van een extra gebrand en moutbitter bier erbij te nemen, zoals het biertype (Russian Imperial) Stout – wij hebben hiervan een variant genaamd ‘Scream & Stout’. Dit zal voor de liefhebbers van pure chocolade een genot zijn in de mond.
Om de bittere smaak van de cacao juist wat te verzachten, of als het ware er de perceptie van melkchocolade aan te geven, kun je het ook anders aanpakken. Neem dan een wat zoeter donker bier zoals een dubbel (wellicht is onze ‘Doncker’ wat voor je?) of een kersenbier zoals een kriek. Iedereen kent wel de heerlijke kersenbonbons; nu maak je er ter plekke eentje in je mond! Wat ook erg tof is: een quadrupel bier. Deze heeft t.o.v. de stout een wat zachtere en zoetere smaak van de granen en zal daarmee een leuke volmondige romige smaakervaring geven in combinatie met de pure chocolade. Probeer het eens uit met onze Quad Fundum, of wellicht een Trappist zoals de Rochefort 10, of Straffe Hendrik Quadrupel?

Bier combineren met chocolade

Onze favoriete bier / chocolade combinatie

Er zijn veel leuke combinaties te maken met bier en chocolade. We willen onze favoriet niet onthouden: onze nummer 1 tip – je zou het misschien niet verwachten, maar wij zijn helemaal fan van Oreo’s. Een heerlijk koekje, dat er nu ook is in de Enrobed variant. Hierbij is het koekje omwikkeld met melkchocolade, en tussen de pure chocoladekoekjes ligt nog een laagje vanille. Wat combineert hier nu leuk bij? Laten we een algemeen verkrijgbaar bier nemen: Rochefort 10. Maar je kunt dus ook onze Quad Fundum proberen.

Neem een hapje van het koekje, om uiteindelijk een slok van het bier te nemen. De chocolade vormt een melkchocolade ervaring in je mond en gaat uiteindelijk in combinatie met de vanille een dessert-achtig effect geven in de mond, wat door sommigen bij onze proeverijen zelfs als ‘tiramisu’ wordt omschreven. Klinkt goed toch? Wil je meer weten over smaken, ingrediënten of de combinatie van bier met eten, kom eens langs in ons proeflokaal. Daar dompelen we je graag onder in de wereld van speciaalbier en smaakcombinaties!