Bier en haring: tap eens uit een ander vaatje

Bier en haring zijn de beste maatjes

Een nieuwe haring met daarnaast een koel glas Weizenbier, goudgeel met een witte romige schuimkraag. Een combinatie die wellicht nog niet zo voor de hand ligt. Met het uitbreken van de bierrevolutie ontdekken steeds meer levensgenieters dat bier aan tafel een regelrechte verrijking is. Daarom roepen de brouwers van Nederland op dit haringseizoen eens uit een ander vaatje te tappen, want bier en haring zijn de beste maatjes. Ontdek dit bij een bier & foodpairing bierproeverij bij OPENER.

Dat wijn en eten goed met elkaar te combineren zijn, weten we allemaal. Dat bier een veel bredere smaakrange heeft dan wijn en daardoor beter te combineren is met gerechten is veel minder bekend. Om te laten zien wat er met bier allemaal mogelijk is en welke bieren passen bij welke gerechten zijn de brouwers van Nederland de campagne Dat Smaakt naar Bier gestart. Op de gelijknamige website is heel eenvoudig te zien welk bier uit welke smaakcategorie goed matcht met welk gerecht.

bier en haring

Smaakcategorieën bier en haring

Dat Smaakt naar Bier biedt de bierconsument houvast in de jungle van speciaalbier. “We spreken tegenwoordig over een bierrevolutie. Het aantal brouwers en het aantal Nederlandse bieren zit sterk in de lift. Op dit moment telt ons land meer dan 450 bierbrouwers. Daarmee liggen we ruim voor op bijvoorbeeld een typisch bierland als België. Om het bier dat jij lekker vindt te kunnen vinden, zijn alle bieren onverdeeld in zes verschillende categorieën: Soepel & Subtiel, Fris & Fruitig, Amber & Elegant, Blond & Krachtig, Donker & Rijk en Intens & Uitdagend”, aldus Cees-Jan Adema van de Nederlandse Brouwers.

Deze categorieën vind je onder andere terug bij slijterijen en online aanbieders van bier. “Het voorkomt dat je verstrikt raakt in terminologie van bierspecialisten”, aldus Adema. “Op Dat Smaakt naar Bier zie je een aantal bieren per smaakcategorie. In een klik combineer je de bieren met een gerecht. Een inspirerende aanzet om zelf te gaan experimenteren en te ontdekken hoe rijk onze biercultuur momenteel is.”

Bier en haring: de beste maatjes

Bier en haring zijn de beste maatjes. “Met vette vis en zeker met haring kun je prachtige combinaties maken. Helaas weten veel mensen dat nog niet. De smaakcategorieën Soepel & Subtiel en Fris & Fruitig bieden volop keus. Een verkwikkende pilsener of een zacht en fruitig glas Weizen of een wat pittigere India Pale Ale, de zogenaamde IPA, zijn stuk voor stuk uitstekende begeleiders van de nieuwe haring.”