Bier en sport

Wij zijn bij OPENER liefhebber bier en sport. Een bier smaakt nu eenmaal nóg beter als je het drinkt als ‘beloning’ na het sporten, en al helemaal als je het deelt met je sportvrienden. Maar hoe zit dat nu met bier na het sporten of een actief uitje? Is het slecht voor je (spier)herstel, of valt het allemaal wel mee? Wij gingen op zoek naar het antwoord, en vonden interessante informatie, onder andere op de website van het Kennisinstituut bier.

Bier en vochtgehalte

Als je intensief sport verlies je vocht doordat je zweet. Belangrijk is dat je tijdens en na het sporten je vochtgehalte weer goed aanvult. Wat of een sportdrank is hiervoor zeer geschikt. Maar veel mensen genieten na het sporten dan ook goed van lekker speciaalbier. Kan je dit het beste doen met licht, gemiddeld of zwaar bier doen? Het best is als je dit doet met bier met een lager alcoholgehalte, en waar het liefst nog natrium aan toegevoegd is. Natrium zorgt er namelijk voor dat je je vocht vasthoudt.
Wil je toch bier drinken met een hoger alcoholpercentage (meer dan 4 procent) zorg dan dat de hoeveelheid dat je drinkt minder is en combineer dit met water en/of sportdrank. Alcohol bevordert namelijk de productie van urine, wat uitdroging in de hand helpt. Bier na het sporten is dus goed mogelijk, alleen met mate, en liefst lagere alchoholpercentages.

Bier en sport

Bier voor het sporten

Zouden we dit juist kunnen omdraaien? Juist bier drinken vóór het sporten? Er zit namelijk zowel water als koolhydraten in bier. Dit wordt echter helaas niet geadviseerd omdat je dan teveel bier moet drinken om de geadviseerde hoeveelheid koolhydraten binnen te krijgen. De aanbevolen hoeveelheid koolhydraten voor één uur intensief sporten ligt op 5 tot 7 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht. Sport je 1 tot 3 uur per dag dan kan je rekenen op 6 tot 10 gram. Als je een blikje bier neemt van 330 gram zitten hier zo’n 9,9 gram koolhydraten in. Dit houdt dus in dat als je 70 kilogram weegt en 1 uur gaat sporten heb je ongeveer 420 gram koolhydraten nodig. Dat houdt dus in dat je zo’n 43 biertjes moet drinken wil je de goede hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgen. Je lichaam gaat al na 1 liter alcohol achteruit qua reactie- en uithoudingsvermogen, dus helaas gaat ook deze vlieger niet op. Bier en sport zijn dus goed te combineren, maar liefst wel eerst de sport.

Bier en sport