• 22JUN

  Bierevent voor vaderdag 2015

  Jaarlijks verrassen we een stel vaders met een vaderdag bierevent, waarbij we een biertour maken langs biergerelateerde plaatsen met verschillende leuke en interessante onderdelen erin. Het bierevent voor vaderdag 2015 was een tandemrit vanuit Dongen naar Oosterhout via brouwerij Bourgogne Kruis en café de Beurs. De vaders werden allereerst op onze locatie in Dongen hartelijk ontvangen, begeleid door een Blonde Snol en Heisse Weisse van de Pimpelmeesch.
   
  Bierevent voor vaderdag 2015

  Dit keer waren er 13 zoons die hun vaders op sleeptouw namen op een Amerikaanse tandem voor een enerverende tocht vanuit Dongen naar Oosterhout. Het evenwicht is wat lastig gezamenlijk te bepalen, maar daar kregen de vader/zoon teams al snel handigheid in. Een eenvoudige lunch voorzien van heerlijke Chaamse Pale Ale halverwege zorgde voor de nodige energie om de fietstocht naar Brouwerij Bourgogne Kruis heelhuids te volbrengen.
   
  Bierevent voor vaderdag 2015
   

  Rondleiding en proeverij Bourgogne Kruis

   
  We werden welkom geheten door Paul Thuring, die samen met zijn broer Willem eigenaar is van de brouwerij aan de Wilhelminakanaal-Zuid 104 in Oosterhout. De brouwerij is gesitueerd in een industrieel pand, waar nog ruimte over was om de hobby en nalatenschap van de familiaire geschiedenis te huisvesten. Bourgogne Kruis is namelijk oorspronkelijk een familiebrouwerij uit Oudenbosch en op deze manier werd er nieuw leven ingeblazen door leden van dezelfde familie. Maar geheel vernieuwd met een herkenbare, eigentijdse uitstraling. Willem legt uit over de styling en totstandkoming van de zeer onderscheidende en luxueus ogende bierlijn.
  Inmiddels zijn hier drie bieren in het vaste assortiment, allen met als handtekening het gebruik van tarwe.
   
  Bierevent voor vaderdag 2015
   
  Goud van Tarwe, noemen de broers Willem en Paul Thuring het 5% bier als zij een glas naar het licht houden. Het geheim van goed brouwen? Eenvoud en geduld zijn de voornaamste ingrediënten van een goed bier. De juiste combinatie van Oosterhout’s water, tarwemout, pilsmout, hop en gist, geeft het bier een heerlijk aroma en frisse afdronk, waardoor je glas voor je het weet leeg is. Dat is de Kracht van de Eenvoud.
  Dubbel van Tarwe is een donkerbruin bier van 6,5% met voornamelijk tarwemout. De mout is deels gekarameliseerd en dat geeft het specifieke aroma en de smaak van dit speciaal bier. Een klassieke Duitse gist en een Belgische hop zorgen voor een kruidig aroma en een vleugje bitterheid in de afdronk dat de zoete tonen van de mout neutraliseert. Het is een doordrinkbaar bier dat het beste smaakt op 12 graden Celsius. Ongefilterd tarwebier is altijd licht troebel en het residu onder in de fles mag graag gemengd worden voor die extra kruidigheid van het bier.
   
  Bierevent voor vaderdag 2015
   
  De Tripel van Tarwe is hun Goud van Tarwe, maar dan met een stoot adrenaline. Dit 8% single hop bier raakt alle hoeken van de mond en heeft het aroma van tarwemout vermengt met die van de klassieke Tetnanger hop. Na de tintelingen op de tong neemt het zoete van de mout over. Citrus tonen van de hop halen dit weer weg met een frisse en zachte afdronk. De Tripel drinkt gevaarlijk makkelijk weg en is daarom de vervanger van het na-oorlogse knock-out bier uit Oudenbosch, waarmee Bourgogne Kruis zich indertijd onderscheidde van ander Oudenbosche brouwerijen zoals Het Anker.
   
  Bierevent voor vaderdag 2015
   

  De terugweg

   
  En natuurlijk kon in onze reis door Oosterhout een biertje bij ABT kroeg de Beurs niet ontbreken, waar de groep een eigen bier kon selecteren uit de ruime bierkaart. Op de weg terug was er nog een speciale kasseien challenge, om vervolgens geheel uitgehongerd te verschijnen voor een koffie met Chouffe Likeur, gevolgd door een barbecue met luxe vlees van de Vaartse Hoeve. De vleesgerechten werden geserveerd met een Vurige Non van de Pimpelmeesch en een aantal andere bieren, zoals de Zilverpel en wat IPA’s. Al met al wederom een leuke dag, om volgend jaar weer in een andere opzet over te doen.
   
  Bierevent voor vaderdag 2015