• 07APR

  Biertour naar Brouwerij Achouffe

  Brouwerij Achouffe, gelegen in het groene hart van de Belgische Ardennen, is bekend van de Chouffe bieren en bestemming van onze biertour. In eerste instantie bleken de reguliere bezoeken in het Paasweekend al volgeboekt te zijn, maar na onze vraag om een extra rondleiding te boeken was dit bij uitzondering geen probleem. Voor sommigen wellicht wat vroeg op de dag, maar gelukkig zijn de smaakpapillen in de ochtend het best. En dus reisden we met een groep af voor een rondleiding met proeverij om 10.00 uur van de Paaszondag. Toch even wat anders dan paaseieren zoeken.
   
  Biertour naar Brouwerij Achouffe
   
  Na ontvangst van de proeverijmunten in de brouwerijwinkel werden we door de mooi aangelegde tuin naar de brouwerij begeleid. Daar werden we middels een filmpje van zo’n 8 minuten door de geschiedenis van de brouwerij geleid. Deze startte aan het einde van de jaren zeventig, toen twee schoonbroers, Pierre Gobron en Chris Bauweraerts, besloten om een eigen bier te maken, in hun eigen brouwerij. De kabouters van Achouffe vertellen vervolgens in vogelvlucht de uitbreiding en verspreiding van het steeds populairder wordende Chouffe bier. Ondertussen zijn in meer dan 40 landen wereldwijd bieren van de Brouwerij Achouffe verkrijgbaar. De bieren zijn bekroond met zeer begeerde internationale prijzen.
   
  Ingrediënten Achouffe bieren
   
  Na de film een blik op de brouwzaal en een uitleg van de bieren en haar ingrediënten. In 2006 besloot Duvel Moortgat te investeren in Achouffe en het potentieel van de brouwerij verder te ontwikkelen. Het verdubbelen van de capaciteit werd voornamelijk gerealiseerd door de toevoeging van een kookketel (rechts achterin de brouwzaal), waardoor het brouwsel niet meer terug naar de maischketel hoeft en er direct na overpompen een nieuw brouwsel kan worden gestart. Ook worden de bieren getransporteerd naar een externe bottelarij op het industrieterrein van de brouwerij. Deze locatie is helaas sinds dit jaar geen onderdeel meer van de rondleiding.
  Er wordt uitgelegd dat er vooral pilsmouten gebruikt worden, en voor de kleur kandijsuiker wordt gebruikt. Dit denken we terug te proeven in de bieren, die over het algemeen wat minder body en moutigheid hebben. In het proeflokaal kunnen we vier Chouffe bieren proeven. We zullen echter van alle zes de bieren een proefnotitie plaatsen. Het is immers niet de eerste keer dat we Chouffe bieren proeven.
   
  Brouwzaal Achouffe
   

  Chouffe Soleil

  De proeverij begint met Chouffe Soleil; een blond speciaalbier met verfrissende en fruitige smaken (vooral citrus). Nu het voorjaar begint een mooi bier om deze proeverij aan te vangen. Het is een ongefilterd bier van 6% met hergist op vat als op fles. In 2014 geïntroduceerd op de Belgische, Franse en Nederlandse markt. Het zomerbier zal slechts zes maanden beschikbaar zijn, vanaf midden april tot midden oktober. De andere helft van het jaar aan het bruin winterbier N’Ice Chouffe.
   

  La Chouffe

  Voor velen het meest bekende bier van deze brouwerij, geserveerd samen met zijn broertje Mc Chouffe. La Chouffe is een ongefilterd blond bier van 8% alcohol, zowel hergist op vat als op fles zoals alle bieren van Achouffe. Het is een aangenaam fruitig bier, gekruid met koriander en een lichte hopsmaak.
   
  La en Mc Chouffe
   

  Mc Chouffe

  Het Schotse kabouterbroertje van La Chouffe. Mc Chouffe is een bruin, ongefilterd bier van 8%. Het heeft een fruitig boeket aangevuld met een licht bittere toets. Een iets moutiger karakter, maar niet echt uitgesproken van smaak.
   

  Houblon Chouffe

  Houblon Chouffe brouwde Achouffe voor het eerst in 2006. Het is een bier met 9% alcohol van het type “Indian Pale Ale” (IPA), met een harmonieus evenwicht tussen fruitige smaken en bitterheid door het gebruik van drie verschillende soorten hop (“houblon” is het Franse woord voor hop. Voor doorgewinterde IPA drinkers zal hij met 46 IBU (bittereenheden) niet uitgesproken genoeg zijn en meer neigen naar een hoppige tripel. Voor deze proeverij echter wat ons betreft een mooie afsluiter.
   
  Biertour naar Brouwerij Achouffe
   

  N’Ice Chouffe

  N’Ice Chouffe is een sterk bruin bier dat genieters in hartje winter zal verwarmen door het hoge alcoholpercentage van 10%. Het kruidige bier, met toetsen van tijm en curaçao, heeft een lichte hopsmaak en is mooi in evenwicht. Dit winterbier wisselt het zomerbier Soleil af en is beschikbaar van half oktober tot half april. Helaas dus niet gepresenteerd in de proeverij.
   

  Chouffe Bok 6666

  Chouffe Bok 6666 is een seizoensbier dat Chouffe speciaal voor de Nederlandse markt brouwt. Traditioneel komen in Nederland de “bokbieren” vanaf eind september op de markt. Chouffe Bok 6666 heeft een warmkoperen kleur, een frisse en fruitige neus en een aangename en mondvullende smaak die eindigt met een puntje bitterheid. 6666 is een referentie naar de postcode van Achouffe in Wibrin (6666) en het alcoholpercentage van 6.66 ligt daarmee mooi in lijn.
   

  Conclusie

  Deze brouwerij ligt op een mooie locatie en wij vinden een biertour naar Brouwerij Achouffe in combinatie met een brouwerijbezoek dan ook zeker de moeite waard. De bieren hebben een eigen karakter en de kabouterbieren zijn niet meer weg te denken uit het Belgische bieraanbod. Het is overall een ietwat commercieel aandoend geheel, en mede dankzij het goed draaiende marketing apparaat van Duvel Moortgat missen we iets van een ‘eigen’ karakter zoals dat van een oudere authentieke brouwerij.
   
  Wil je ook een biertour als deze deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.