• 08JUN

  Biertour naar Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch

  Een korte biertour leidde ons tijdens de laatste dag van de Week van het Nederlandse bier naar Nederlandse Brouwerijdagen.
   

  Biertour naar Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch

  De naam van de Chaamse brouwerij is een samenstelling van pimpelen (drinken) en meesch, dialect voor mens. Eigenlijk is een pimpelmeesch dus een vrolijke drinker. Het logo van de lachende pimpelmees is een knipoog naar waar de Dorpsbrouwerij voor staat: de blije drinkende mens. De brouwerij is goed zichtbaar door een glazen ruit, die vanuit het proeflokaal in Boerderijterras Toontje Schoen prominent aanwezig is.
   
  Biertour naar Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch
   
  De brouwer Ad Kusters vertelde eigenhandig het verhaal van de brouwerij tijdens een rondleiding in de brouwerij zelf. Het is ontstaan in 2010 waarin 8 tot 10 keer per jaar batches van 150 liter werden gebrouwen, om vervolgens in 2012 over te gaan tot de aanschaf van een eigen installatie bij Labu Brau in het Oostenrijkse Ottensheim. Sinds 2013 worden hier batches van 600 liter per keer gebrouwen. De vernuftige installatie heeft een capaciteit van 300 liter, maar er kunnen in de twee ketels 2 brouwsels parallel worden gebrouwen. Ze hebben een recente investering gedaan naar grotere vergistings-, lagerings- en helderbiertanks. Afvullen en etiketteren doen ze in eigen huis in een flexibele opzet die optimaal gebruik maakt van de aanwezige ruimte.
   
  Biertour naar Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch
   

  Hoe smaken de bieren van deze brouwerij?

  De Pimpelmeesch brouwt alleen bovengistende bieren met hergisting op de fles. We kregen de kans om alle bieren te proeven in het heerlijke zonnige terras en begonnen met een Grote Schoen – het ‘Schoentje’ is een lichtblond pilsachtig bier met 5,5% alcohol gebrouwen voor de uitbater van het proeflokaal en boerderijterras. Het bevat redelijk wat tarwe en heeft daarom ook wat weg van een witbier. De Chaamse Tripel is een blond bier van hoge gisting met 8,5% alcohol. Het heeft een licht krui­dige en fruitige smaak, maar is verder niet echt uitgesproken. De Chaamse Dubbel is een robijnrood bier met 7% alcohol. Dit bier geurt en smaakt naar karamel en heeft een licht mout-bittere afdronk met lichte roostertonen.
   
  Biertour naar Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch
   
  Het Chaams Tarwebier is een licht troebel bier van hoge gisting met 5.5% alcohol, wat is gebrouwen met weizengist en daardoor komen smaken zoals kruidnagel en banaan naar boven. De Zilverpel is een lichtblond bier met 6.5% alcohol dat zeer toegankelijk is, met geen heftige bijsmaken. De naam verwijst naar het verenkleed (zilverwit met zwarte veren) van een eeuwenoud en zuiver Nederlands Hoenderras, ook wel Chaamse Kip of Chaamse Pel genoemd. De Goudpel is een amberkleurig bier met 7.0% alcohol vergist met een van oorsprong Amerikaanse gist. Door royaal gebruik te maken van Amerikaanse hopsoorten heeft de Goudpel een hogere bitterheid en is volgens de brouwer een goede opstap naar de wat bitterdere Amerikaanse Indian Pale Ales. De naam verwijst naar het bruin-zwarte verenkleed van de Chaamse Kip.
   
  Biertour naar Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch
   
  Helaas was het buiten seizoen, maar de uitbater wist nog een grote fles Chaams winterbier voor ons boven water te toveren. Een diepdonker robijnrood bier met 8,5% alcohol. Het wordt gebrouwen met diverse soorten cara-mouten en geurt en smaakt naar karamel. De toets van honing zorgt voor een zachte, milde afdronk en maakte dat wij hem verraderlijk snel dronken.
   

  Etiketbieren

  De Pimpelmeesch presenteert tevens een aantal etiketbieren. Een etiketbier is een bier dat gebrouwen wordt in een gewone brouwerij maar niet wordt verkocht onder de naam van het merkbier. Supermarktbieren zijn een bekend voorbeeld van etiketbieren. In dit geval betreft het onder andere Blonde Snol (Chaamse Tripel), Heisse Weisse (Chaams Tarwebier), Vurige Non (Chaams Dubbel) en Dubbel D (Chaams Winterbier). Daarnaast brouwen ze een aantal opdrachtbieren.
   

  Is een bezoekje de moeite waard?

  Tijdens deze open dag was het natuurlijk erg laagdrempelig om eens binnen te stappen, maar wij zouden een georganiseerde rondleiding zeker aanbevelen, gecombineerd met het proeven van de gepresenteerde bieren in het naastgelegen proeflokaal. Deze is overigens ook toegankelijk zonder rondleiding en geeft een mooie blik op de brouwerij. De bieren zijn vakkundig gebrouwen op de Belgische manier, zonder al teveel extremen. Dus hou je van deze toegankelijke stijl, zonder al teveel hop dan raden wij een Biertour naar Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch ten zeerste aan.
   
  Biertour naar Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch
   
  Wil je ook een biertour als deze deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.