Je verwacht het wellicht niet van een brouwer die vooral speciaalbieren brouwt, maar dit keer wat meer achtergrond informatie over het biertype pils. Pils, een veel gedronken en geliefd biertype over de hele wereld, is een lichte en verfrissende drank die perfect is voor elke gelegenheid. Of je nu op zoek bent naar iets om te drinken op een warme zomerdag of na een lange dag werken, pils is altijd een goede keuze. Vaak refereren mensen met de term ‘speciaalbier’ juist op biertypen die wat complexer zijn van aard, of wat meer uiteenlopende smaken hebben. Pils is echter zeker zo moeilijk om te brouwen, en om een mooi clean en tĆ³ch onderscheidend karakter te creĆ«ren.

Het ontstaan van het biertype pils

Pils werd voor het eerst gebrouwen in de stad Pilsen in het huidige Tsjechiƫ in 1842. Volwaardig is het een bier uit Pilsen, oftewel Pilsener. Pils en Pilsener is dus synoniem met elkaar. Het biertype pils was een revolutie in de bierwereld omdat het een helder, schoon en verfrissend bier was in tegenstelling tot het donker en bitter smakende bier van die tijd. Het werd snel populair in Europa en later ook over de hele wereld.

De ingrediƫnten van pils zijn eenvoudig en het recept bestaat uit het gebruik van licht gerstemout, hop en water. Dit resulteert in een bier met een heldere kleur en een schuimende witte kraag. Het aroma is subtiel en heeft een licht bittere smaak. Hierdoor is pils een perfecte dorstlesser en een aangenaam bier om mee te proosten. Waar het zich onderscheid van de eerdere bieren, was de ondergistende karakter: het vergisten op een koudere temperatuur waarvoor je dus tijdens de vergisting moest kunnen koelen. Aanvankelijk met grote ijsblokken, later met koelmachines. Die gelukkig werd uitgevonden in de nabijheid van het plaatsje Pilsen.

Er zijn talloze merken pils beschikbaar over de hele wereld, waaronder sommige van de meest bekende namen in de bierwereld, zoals het allereerste pils genaamd Pilsner Urquell, maar ook Budweiser, Heineken en Carlsberg. Elk merk heeft zijn eigen unieke smaak, aroma en stijl, wat betekent dat er voor iedereen een geschikte pils is. Het is echter erg lastig flink te variƫren in smaak, omdat pils een vrij clean en strak biertype is, daarom is het erg lastig biermerken van elkaar te onderscheiden binnen dit biertype. Probeer dat maar eens uit: laat iemand blind de pilsmerken inschenken en geef voor jezelf aan wat je er lekker aan vindt en onderscheidend. Naderhand krijg je te horen welk merk er bij de ingeschonken bieren hoorde, en zo bepaal je onbevooroordeeld jouw favoriete pils.

biertype pils

Pils is ook een veelzijdige drank die kan worden gecombineerd met verschillende voedselsoorten, waaronder barbecue, pizza, vis en burgers. Het is de perfecte drinkervaring voor elke gelegenheid, of je nu met vrienden of met je gezin bent. Concluderend is pils een populaire en veel gedronken biertype dat een verfrissende en veelzijdige drank is. Of je nu op zoek bent naar een dorstlesser, een aangename proost of gewoon een lekker bier, pils is eigenlijk altijd een uitstekende keuze. Zeker met die kwalitatieve pilsbrouwers in Nederland en daarbuiten. Proost!

biertype pils