Wist je dat Pils altijd bier is, maar bier niet altijd pils? Pils is namelijk een soort bier, en bier is de overkoepelende naam voor diverse biertypes. Van oudsher zijn wij Nederlanders echte pilsdrinkers, maar de laatste jaren vinden steeds meer mensen hun weg naar andere biertypen. Zo kennen velen wel het romige en fruitige Witbier en Weizen. Maar het is op het terras ook een kleine stap naar een wat volmondiger Blond bier als Kwaremont of Val Dieu Blond.

Houd je van frisse, bittere bieren dan kun je op ontdekkingsreis gaan via een dubbel gehopte Pale Ale zoals de Jopen Hoppen, naar de wat heftigere India Pale Ale zoals de Jopen Mooie Nel. De Session IPA combineert het mooiste van deze twee werelden en is bedoeld om licht en doordrinkbaar te zijn, maar dan wel met een IPA hopkarakter. Je kunt daarvoor bij Jopen blijven en LifeÔÇÖs a Beach eens uitproberen.
Houd je van bieren met meer body en moutkarakter, dan kun je voor een Dubbel gaan. Dat is een donker bier met een wat zoetere smaak, zoals de Westmalle Dubbel of Brugse Zot Dubbel. Een stapje heftiger met wat meer koffie en chocoladesmaak vind je in de Porter, bijvoorbeeld de Jopen Oost Indi├ź Porter. In het verlengde daarvan vind je de wat drogere en bitterdere Stout, zoals de Jopen Extra Stout.
Houd je van alcoholischer bier met zoete, kruidige smaak dan is een Tripel wellicht jouw biertype: probeer eens een Val Dieu Triple, of de kruidentripel Zundert. Deze laatste is tevens een Trappistenbier. Dat is een bier dat door Trappisten, monniken van de orde der cisterci├źnzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst.

Naast bovenstaande voorbeelden zijn er nog veel meer biersoorten. Leer smaken herkennen en daarmee ook de biertypes, bijvoorbeeld tijdens een bierproeverij. Ook voor jou zijn er dus allerlei biertypen te ontdekken. Probeer bovenstaande bieren eens uit en bepaal jouw favoriete biertypes!