Een Gezond Leisureklimaat bij OPENER

Natuurlijk doen wij vanuit OPENER zoveel mogelijk voor het klimaat. Hierbij een interview met Jeske Paalvast, in opdracht van Een Gezond Leisureklimaat bij OPENER over onze invulling hiervan.

“Het voelt goed om verantwoord bezig te zijn, maar uiteindelijk moeten we ook gewoon geld verdienen.”

Wat doe je bewust duurzaam in jullie bijzondere brouwerij en proeverij?

Best veel! We zijn van het gas af en wekken onze eigen stroom op. Daardoor brouwen we energieneutraal – dat was echt onze ambitie – en we gebruiken geen fossiele brandstoffen meer. Ook verbouwen we zelf gerst en hop en werken we samen met andere ondernemers in Dongen. De apparatuur in onze brouwerij is zeer efficiënt en we verspillen geen water. Koelwater vangen we op om later mee schoon te maken. Het regenwater komt via onze daken en verharding terecht in de grote vijver. Dit water gebruiken we om het land mee te beregenen, en in geval van brand als bluswater. Je kunt er ook lekker in afkoelen, of zelfs schaatsen!

Een Gezond Leisureklimaat bij OPENER

Een overzichtsfoto met de 80 zonnepanelen op het dak van het proeflokaal van OPENER

 

Waarom ben je dit gaan doen?

Enerzijds voor het milieu, we doen er alles aan om de aarde netjes door te geven aan onze kinderen. Anderzijds om energie (en dus geld) te besparen.

Wat levert het je op?

De warmtepomp verbruikt meer energie dan verwacht. Maar nu de gasprijzen zo stijgen, besparen we veel geld. Samenwerken met lokale ondernemers levert ook veel positiviteit op: we kunnen elkaar helpen met eten en drinken en toevoegen van beleving.

Hoe reageren gasten erop?

Vooral de zonnepanelen en retentievijver vallen op en worden gewaardeerd. “Hé, tof, die vijver”, horen we dan tijdens een proeverij. Ook het bier dat we maken met het overgebleven brood van het GuestHouse Hotel in Kaatsheuvel vinden mensen bijzonder. Of het bier met overtollige zoete aardappelen van aardappelgroothandel Jansen in Dongen. En als de hop zo ver is, organiseren we het hopoogstfeest. Mensen kunnen komen plukken – en bier proeven natuurlijk. Je kan eigenlijk al die dingen onderdeel maken van je bedrijfsvoering.

Een Gezond Leisureklimaat bij OPENER

Een Gezond Leisureklimaat bij OPENER tijdens het jaarlijkse Hopoogstfeest in september

Wat was echt lastig? Hoe ben je verder gekomen om een gezond Leisureklimaat bij OPENER te creëren?

Apparatuur is duur, de mensen die het moeten plaatsen hebben niet altijd veel kennis van zaken, en er komt bij een warmtepomp veel verplicht onderhoud kijken. Het is goed om daar afspraken over te maken met je leverancier. Want ook als er iets kapot is, wil je dat het snel gemaakt wordt.

Hoe heeft Een Gezond Leisureklimaat jullie geholpen?

We hadden al veel gedaan, voordat we jullie leerden kennen. Maar de communicatietips duurzaamheid hebben we bijna allemaal toegepast. We konden op een luchtige manier nog beter vertellen en laten zien welke duurzame dingen we doen, zonder het heel expliciet te maken. Ja, dat hebben we echt gedaan en dat levert leuke aandacht en goodwill op.

Wat is jouw tip voor andere ondernemers?

Bekijk goed welke maatregelen je gaat treffen, en hoe je dit in je bedrijfsvoering en verhaal kan opnemen. Het zelf verbouwen van hop bijvoorbeeld, koppelen we bij Opener dus aan het hopoogstfeest. Zo kun je veel duurzame dingen onderdeel maken van je bedrijfsvoering. Onze vijver voorkomt wateroverlast na hoosbuien, maar je kunt er ook goed op schaatsen! Dat zijn dingen die je moet bedenken en moet benutten. Want het voelt goed om verantwoord bezig te zijn, maar uiteindelijk moeten we ook gewoon geld verdienen. Dus denk daar vooraf goed over na.