Een korte uitleg over een van oudsher Duitse traditie: het Eisbocken. Eisbock is een biersoort die gemaakt wordt door het bevriezen van bier, meestal Doppelbock, waardoor men een hoger alcoholgehalte krijgt. Omdat water bij een hogere temperatuur bevriest dan alcohol, zal eerst het water bevriezen. Door de ijskristallen te scheiden zal het totale volume dalen en verkrijgt men over het algemeen een donker roodbruin bier met een hoger alcoholpercentage en een volmondiger smaak.

Thuis zelf eisbocken werkt als volgt: je neemt een 1,5 liter plastic frisdrankfles. Neem geen glas, want dat kan breken bij het uitzetten in de vriezer. Vul deze fles met 3 flesjes bier naar keuze, vooral dubbelbokken en donkere bieren zijn geschikt. Hoe beter het bier, hoe beter het eindresultaat. Er is dus nog ongeveer een halve liter ruimte vrij in de fles. Deze is nodig voor het uitzetten. Leg de fles in de vriezer. Hierdoor zal het water bevriezen. Haal het bier een tijd voordat je het wilt drinken uit de vriezer en zet deze ondersteboven op een glas of karaf. Nu zal de alcohol en smaakcomponent in je glas druppen, en als laatste het water dat ontdooit. Hoe eerder je stopt met uitlekken, hoe hoger het alcoholpercentage en de smaakconcentratie van je eisbock.

Creatief met Bier Eisbock

Door deze methode meerdere malen toe te passen kan men het bier steeds geconcentreerder maken. Of meer water laten ontdooien in een thuisopzet, waardoor er procentueel minder alcohol overblijft. Zelfs verouderde of slechte bieren kun je op deze manier een tweede leven geven en er een ‘sterke drank’ van maken.

Creatief met Bier Eisbock

Wilt u ook eens een bierproeverij bijwonen of samen creatief met bier zijn, met daarbij een door ons gemaakte eisbock? Of bij u op locatie een bierproeverij doen? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden en een vrijblijvende offerte.