Na weer een geslaagde avondje food pairing met bier leek het me leuk hier wat meer over te schrijven op deze site. We doen bij onze bierproeverijen regelmatig experimenten hiermee; we hebben een toffe bierbecue die de basics van foodpairing en bereiden met bier in de praktijk brengt. Het is echt iets om in de praktijk te ervaren, maar toch wat meer achtergrondinfo leek me wel op zijn plaats. Tijdens onze opleiding tot biersommelier hebben we uitleg gehad over Peter Klosse‘s smaaktheorie. Dat gaat in dit artikel vrij ver, maar wellicht leuk om dat eens verder uit te pluizen. Food pairing is een term die steeds meer bekendheid krijgt in de culinaire wereld, naast wijn ook steeds meer bij bier. Het is gaat erom verschillende smaken en texturen te combineren om zo tot de meest smaakvolle combinaties te komen en te proberen die tezamen extra bijzonder te maken. De basis van food pairing is dat de smaken elkaar versterken, complementeren, of juist in balans houden, waardoor er een unieke en smaakvolle ervaring ontstaat. In dit artikel zullen we dieper ingaan op food pairing met bier en welke smaken hierbij goed samen gaan.

Leuke combinaties van smaken

Food pairing met bier is een uitstekende manier om te experimenteren met verschillende smaken en aroma’s. Er zijn veel verschillende soorten bier, elk met hun eigen unieke smaakprofiel. Om een goede food pairing te maken met bier, is het belangrijk om te weten welke smaken en aroma’s het bier heeft. Zo kun je deze smaken combineren met de juiste voeding om de beste smaakcombinatie te creëren.

Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende smaken in bier en welke gerechten hier goed bij passen:

  1. Hoppige bieren
    Hoppige bieren hebben een bittere smaak en een aroma van hop. Deze bieren gaan goed samen met gerechten die vettig en zout zijn, zoals hamburgers, frietjes en pizza. De hop in het bier snijdt door de vette smaak en zorgt voor een verfrissende smaakervaring. Je mag de hoppigheid ook de andere kant op benutten, door een wat pittigere curry of bijvoorbeeld worst te pakken. Dit maakt het extra bijzonder!
  2. Donkere bieren
    Donkere bieren hebben vaak een gebrande en karamel- / chocoladeachtige smaak. Deze bieren gaan goed samen met gegrild vlees en pittige gerechten, zoals chili con carne. De smaak van het bier helpt de kruiden en specerijen in de gerechten naar voren te brengen. Bij een stoof ondersteunt het juist een wat zachtere rondere zoetige smaak.
  3. Fruitige bieren
    Fruitige bieren hebben een frisse en fruitige smaak, met vaak een lichtzoete basis. Deze bieren gaan logischerwijs goed samen met gerechten die ook zoet zijn qua basis, zoals desserts en gebak – die je vervolgens met de fruitige tint uit het bier extra verfrissing geeft als bonus op het zoete. Het fruitige karakter van het bier kan ook goed passen bij frisse salades en fruitige gerechten.
  4. Lichtere bieren
    Lichtere bieren hebben over het algemeen een mildere smaak en gaan goed samen met gerechten die niet te overheersend zijn, zoals visgerechten, groenten en salades. Lichtere bieren zijn ook een uitstekende keuze als verfrissend drankje tijdens de zomermaanden, dus kijk ook naar het moment waarop je een pairing wilt toepassen en pas daar het menu en de bierkeuze op aan.

Textuur bij food pairing met bier

Bij het maken van een food pairing met bier is het ook belangrijk om rekening te houden met de textuur van het voedsel. Een bier met een rijke en volle smaak en body gaat goed samen met gerechten die ook een rijke textuur hebben, zoals kaas en stoofschotels. Een lichter en strakker bier gaat daarentegen beter samen met gerechten die een lichtere textuur hebben, zoals salades en visgerechten.

 

Food pairing met bier

Voorbeelden van food pairing met bier

Natuurlijk is deze lijst onuitputtelijk; er zijn zoveel bieren en gerechten. Toch lijkt het me leuk om een paar voorbeelden te geven, dus hierbij nog een paar voorbeelden van food pairing met bier:

  1. Witbier en visgerechten
    Witbier heeft vaak een frisse en citrusachtige smaak die goed past bij visgerechten. Denk hierbij aan gegrilde zalm of kabeljauw met een romige saus. Het lichte karakter van het witbier past goed bij de delicate smaak van de vis. Mocht je liever een weizen drinken, dan is dat ook een leuke optie. Je mist de citrustonen die bij witbier uit de koriander en sinaasappelschil toevoeging komen, maar weizen heeft wel degelijk een leuk zuurtje dat een frisse tint zal geven aan de combinatie met visgerechten.
  2. IPA en pittige gerechten
    Een India Pale Ale (IPA) heeft een sterke en bittere smaak die goed past bij pittige gerechten. Denk hierbij aan een pittige kipcurry of een pikante Mexicaanse maaltijd. Het hoppige karakter van de IPA zorgt ervoor dat de smaken in het gerecht worden versterkt. Wil je dat niet en vind je IPA’s vrij heftig in de bitters? Dan kun je beter kiezen voor wat zoetere of zoutere gerechten, dan zal het bittere karakter van het bier afzwakken.
  3. Donker bier en chocolade
    Donkere bieren, zoals stouts en porters, hebben vaak een chocoladeachtige smaak. Deze bieren gaan daarom uitstekend samen met chocoladedesserts, zoals brownies en chocoladetaart. Het bier en de chocolade vullen elkaar perfect aan en zorgen voor een heerlijke smaakervaring. Je zult er niet als eerste aan denken, maar bier en chocolade zijn echt een match made in heaven 🙂
  4. Tripel en zoete gerechten
    Een Tripel heeft een zoete en fruitige smaak die goed past bij zoete gerechten, zoals desserts met fruit of crème brûlée. De zoete smaak van het bier zorgt ervoor dat de zoetheid van het gerecht wordt versterkt. Een tripel is eigenlijk een heel leuk bier in de gastronomie omdat het enerzijds vrij toegankelijk is, maar tegelijk een gelaagdheid en diversiteit aan smaken met zich meedraagt waaraan je veel smaakcomponenten kunt hangen, ga daar maar eens mee experimenteren!
  5. Saison en salades
    Een Saison heeft een frisse en lichtzure smaak die goed past bij salades en lichte gerechten. Denk hierbij aan een geitenkaassalade of een gegrilde kippenborst met een lichte dressing. Het lichte karakter van het bier zorgt ervoor dat de smaken van het gerecht worden versterkt. Het is ook nog eens een extra ‘droog’ bier, zoals je wellicht kent van de droge witte wijn. Dus gelukkig ook wat minder calorietjes!

Er zijn nog veel meer varianten van food pairing met bier die je kunt uitproberen. Het belangrijkste is om te experimenteren en te ontdekken welke smaken goed bij elkaar passen en welke combinaties jouw favoriet zijn. Het blijft een onderwerp dat in de praktijk en op jouw persoonlijke voorkeur moet worden aangepast, maar dat maakt het juist extra leuk. Geniet ervan en laat ons weten wat jouw tofste combinatie was!

Food pairing met bier