Als enorme fan van hoppige bieren leek het me leuk om het biertype IPA eens onder de loep te nemen. IPA, oftewel India Pale Ale, is één van de meest populaire biertypen van deze tijd. En dat is niet zonder reden! Het brouwen van IPA’s is een ware kunst en de smaken variëren van fruitig tot bitter, en van licht tot sterk. Bij een bierproeverij van OPENER krijg je er steevast eentje te proeven.

Maar wat maakt IPA’s nu zo uniek? Het geheim zit hem in de hop. Bij het brouwen van IPA’s worden extra hoeveelheden hop toegevoegd, waardoor het bier een sterk en bitter karakter krijgt. Dit contrasterende smaakpalet maakt IPA’s een uitdaging voor de bierliefhebber, maar tegelijkertijd ook onweerstaanbaar lekker.

Verbijzonderingen van het biertype IPA

Of je nu een fan bent van fruitige IPA’s met hints van citrus of van stevigere, bittere varianten, er is altijd een IPA die perfect bij jouw smaak past. En wat nog beter is, elke IPA heeft zijn eigen unieke verhaal en geschiedenis. Van de historische verhalen van IPA’s die speciaal voor de Britse troepen in India werden gebrouwen, tot de moderne IPA’s die experimenteren met nieuwe smaken en ingrediënten. Omdat er nu zoveel verschillende soorten IPA’s zijn, heb je inmiddels verbijzonderingen in het biertype, zoals de Britse variant die wat zachter van smaak is dan zijn Amerikaanse variant. Deze is hard bitter en wat meer uitgesproken fruitig van smaak. Wil je er eentje met minder alcohol? Neem de session IPA, daarvan kun je er in een drinksessie gerust meerdere drinken – vandaar de naam. De double IPA heeft juist meer alcohol en een vollere smaak, de tripel IPA gaat zelfs nog een stapje verder. Een black IPA gebruikt donkere granen, en daarmee pak je zowel bitters van de mout als de hop mee. De weizen IPA heeft een grotere hoeveelheid tarwe, zodat het wat frisser en troebeler is. De laatste variant die ik nog wil toelichten is de New England IPA, oftewel de NEIPA. Dit bier heeft juist erg weinig bitters, maar des temeer fruitigheid van de hop, omdat deze maar kort is meegekookt en juist alleen aroma en smaak afgeeft. Je drinkt als het ware een fruitshake.

biertype IPA

Dus waar wacht je nog op? Probeer vandaag nog een IPA en ontdek zelf waarom dit biertype IPA zo’n cultstatus heeft verworven.  Wij hebben bijvoorbeeld de Hopsession als Engelse stijl IPA, maar hebben inmiddels ook de Hopstakel, onze amberkleurige Double IPA, en ook allerlei bieren met onze eigen verse hop erin gebrouwen. Proost!

 

Opener bier event hopoogst