DE HISTORIE VAN OPENER

HET PRILLE BEGIN: DE HISTORIE VAN OPENER

Hierbij het verhaal van mij, Frank Wouters, initiatiefnemer en eigenaar van Opener over de historie van OPENER. Hoe het allemaal begon? Uiteraard met de passie voor het mooie product bier. Na het drinken van een Tripel Karmeliet ging er zo’n 20 jaar geleden een wereld voor mij open. De Trappistenbieren volgden al snel, om vervolgens nog meer verbreding te zoeken naar bieren van allerlei brouwerijen bij bierwinkels zoals De Caigny, het Bierparadijs, de Bierschuur en De Biergrens. Allemaal destijds vooral gespecialiseerd in Belgische bieren, dus mijn voorliefde voor Belgische bieren ontplooide vanzelf. Tijdens reizen naar verschillende landen ontdekte ik ook andere brouwerijen en bierstijlen. Verschillende trips naar Amerika hebben mij de heftigere bierstijlen leren kennen, zelfs toen de speciaalbiergekte nog niet was overgeslagen naar Nederland.

ONTDEKKING VAN SMAAK

HISTORIE VAN OPENER

Ik moet eerlijk zeggen, de eerste IPA was even schrikken. Wat een heftige smaak! En bij de brouwerij waar ik op bezoek was hadden ze toen al 5 verschillende varianten in hun standaard assortiment! Waarom was dat nog niet doorgebroken in Nederland? Langzamerhand werd mijn waardering voor de heftigere bierstijlen steeds groter, en ook het bijbehorende ambacht. Langzamerhand kwamen er steeds meer speciaalbieren ook in de Nederlandse slijterijen en supermarkten beschikbaar, en werden er ook steeds meer bijzondere bieren verkocht bij eerdergenoemde winkels – zelfs uit andere landen. Steeds grotere biermanden gaven mijn biermaat en ik elkaar cadeau, met het idee die samen te drinken. We hielden een serieus opgezette bierlijst bij met gedronken bieren, nog ver voordat er Untappd en RateBeer was. Deze werd bij het gebrek aan bierkennis lekker ludiek ingevuld. Het werd dus tijd voor extra verbreding en ik wilde steeds meer ontdekken van de bierstijlen, hun herkomst, en de brouwerijen. Hoe wordt zo’n bier gemaakt en welke ingrediënten worden gebruikt?

EERSTE ‘BROUWSELS’

Die vraag werd beantwoord toen ik voor mijn verjaardag een brouwkit cadeau kreeg. Zo’n startpakket met plastic emmers en met een blik siroop. Dat was erg leuk, en wat een genot om het gistvat te zien pruttelen! Ook al waren de eerste bieren qua smaak vrij matig t.o.v. al die mooie speciaalbieren die ik daarnaast dronk; ik was meteen verkocht en moest natuurlijk gelijk ‘echt’ brouwen. Dus daadwerkelijk met granen, en deze zelf schroten en omzetten naar suikers in de brouwketel. Uren heb ik rondgestruind op het forum van Hobbybrouwen.nl en gelezen in het boek van Adrie Otte: Verander Water in Bier, en vele anderen. Via Marktplaats kocht ik in 2012 een set met 50 liter ketels, vergistingsflessen en via brouwwinkels de overige spullen. Het moest wel gelijk goed gebeuren, maar wel handmatig en ambachtelijk. Lekker stoeien met ingrediënten, en processtappen optimaliseren. Daaruit kwam na een reeks met brouwsel al snel de IT’er in mij weer naar boven: laat ik stappen automatiseren om zo het proces reproduceerbaarder te maken. Tijd dus voor professionalisatie – op kleine schaal, een volgende stap in de historie van OPENER.HISTORIE VAN OPENER

‘PROFESSIONEEL’ PROEVEN

Met al die kennis en praktijkervaring ontstond het idee om proeverijen te gaan geven. Ik moest en zou dit speciale product bij een grotere groep mensen kenbaar maken. In 2012 deed ik daarom mee aan één van de eerste StiBON opleidingen. Na succesvol examen te hebben gedaan waren ook al snel de eerste proeverijen een feit. In 2014 deed ik StiBON niveau 2, en in 2015 het examen tot Biersommelier in het Oostenrijkse Obertrum. Dat bracht mij in contact met Jack Abendanon van Bier Authentiek en aan hem heb ik te danken dat ik tot de dag van vandaag de Biersommelier van de PLUS supermarktketen ben. Ik verzorg al hun opleidingen op het gebied van speciaalbier, stukjes voor het magazine en dergelijke. Dat bracht alles in een nóg grotere stroomversnelling en de zoektocht naar een goede bedrijfsnaam was begonnen.

‘PROFESSIONEEL’ BROUWEN

In 2015 kocht ik de Speidl Braumeister 50 liter editie, met een upgrade van alle vergistingsvaten en dergelijke. Het moest zo professioneel mogelijk gebeuren, maar dan wel kleinschalig. Hier heb ik de smaken ontwikkeld van de bieren uit de huidige core range. Gecontroleerde vergisting was al vanaf het begin een goede investering, en er kwamen steeds mooiere bieren uit rollen. De eerste stappen naar commercieel brouwen waren gezet.  Samen met mijn vriend Rob de Bruijn deed ik steeds meer proeverijen, en brouwden we onze proefbrouwsels. Marloes de Jong hielp waar ze kon in de bedrijfsvoering en het bedrijf groeide gestaag. Maar die naam: Veepad Brouwerij, Veepad Events, het ging meer over de locatie dan ons bedrijf…  Het voelde niet lekker.

OPENER BIER

Onderweg vanaf een bierproeverij naar huis ging een reclamecampagne van Adidas door mijn gedachten: ‘Impossible is Nothing’. Omdat het andersom was geschreven, werd ik erdoor getriggerd en bleef het hangen. In die gedachtegang pruttelde het voort in mijn hoofd en kwam ik uit op Opener bier: bieropener omgedraaid. Zou het al bestaan? Niet in de bierwereld gelukkig. Raar eigenlijk, want het klinkt als een naam die al jaren bestaat. Uiteraard waren de URLs al bezet, maar ik kon enigszins betaalbaar aan Opener.nl komen. Om Opener.com te kunnen bemachtigen moesten we ons huis verkopen, dus dat hebben we maar niet gedaan. Wow, wat een gave naam: een middel dat jou in de gelegenheid stelt om van je bier te kunnen genieten, en een naam die ook nog eens onze bedrijfsfilosofie omvat: opener zijn over bier. En zo begon de historie van OPENER ook een naam te krijgen.

COMMERCIEEL BROUWEN

In 2017 kregen we, na een vergunningentraject van 5 jaar, eindelijk groen licht om onze droom te verwezenlijken: de bouw van een grotere brouwerij met 500 liter per brouwsel en een maximum capaciteit van 25.000 liter per jaar, in onze voormalige koeienstal. Natuurlijk met proeflokaal, en de mogelijkheden om op het buitenterrein de ingrediënten voor bier te kunnen verbouwen en daarnaast recreatieve activiteiten te kunnen aanbieden. Dus ook onze sportieve ambities (zowel Marloes, Rob als ik zijn erg sportief ingesteld) konden we in het totaalconcept verweven. Hiermee draaide het niet meer alleen om bier, en is de bedrijfsnaam ‘OPENER’ geworden. Allesomvattend, kort en krachtig. Op 21 mei 2018 hebben we onze brouwerij met proeflokaal en recreatieterrein officiëel geopend voor het grote publiek. De Gemeente Dongen en al onze vrienden en familie, die ons zo intensief hadden begeleid tijdens het voortraject, waren hierbij aanwezig. Met fantastisch weer, en een opkomst van zo’n 3000 mensen een droom die ineens heel erg werkelijkheid werd. Zo fantastisch om te zien dat ook anderen ons idee omarmden!

DE TOEKOMST

Inmiddels zijn we alweer een tijd verder, maar we blijven werken volgens onze bedrijfsfilosofie: de wereld van bier openen voor iedereen. Werken met lokale ingrediënten en ondernemers, en een reeks mooie en eerlijke producten neerzetten die toegankelijk zijn voor iedereen. Voor en door Dongen en omstreken. Onze bieren worden gebrouwen om te delen. Kom je eens bij ons langs om ook het plezier voor speciaalbier te delen?