Een mooie schuimkraag in een mooi bierglas

Bijna iedere liefhebber van (speciaal)bier herkent dit wel. Je hebt je zinnen gezet op een lekker bier en haalt het uit de koelkast. Je schenkt het in en het valt vrijwel direct zo dood als een pier. Natuurlijk wil je liefst een mooie schuimkraag in een schoon bierglas. Schuim ontstaat doordat koolzuur in het bier vrijkomt, opstijgt en wordt vastgehouden door kleine
eiwitten in het bier die een beschermlaag vormen bovenop het bier. Naast dat het er aantrekkelijk uitziet, heeft de schuimkraag ook een aantal nuttige functies. Het geeft de aroma gelijkmatig af en
beschermt het bier tegen oxidatie (zuurstofinslag, waardoor het muffig proeft – zoals karton.
Hoe krijg je een mooie schuimkraag en voorkom je het doodslaan van bier? Deze vraag krijgen wij vaker bij bierproeverijen, dus het leek me leuk dit eens uit de doeken te doen.

Goed inschenken van het bier

Het begint natuurlijk met het goed inschenken van het bier. Bier kun je het beste inschenken in een glas, omdat bij het inschenken de aroma’s van het bier heerlijk vrijkomen. De geuren die bij de vaak subtiele smaken horen, kun je nu waarnemen met je neus. Je neus is zo’n mooi instrument en eigenlijk ook gelijk het allerbelangrijkste instrument dat je hebt. Die heb je dus nodig om alles uit dat mooie speciaalbier te halen dat erin zit. Mensen vragen me wel eens: “Proef jij nu beter dan ik? Ik ruik of proef helemaal geen verschil?” Nee hoor, we hebben allemaal onze sterkere en zwakkere punten op het gebied van ruiken en proeven, de rest is een stukje training en bewustwording.

Een mooie schuimkraag

Als je begint met inschenken, hou je het glas onder een hoek van 45 graden. Het flesje hou je ongeveer 1 of 2 centimeter boven het glas vast, ongeveer ter hoogte van het midden. Je zorgt zo voor een mooie luchtigheid en daarmee een mooie schuimlaag. Maar voorkom dat het al te hard je glas in gaat, en zorg dat het niet gaat ‘klokken’. Je ziet als het ware het bier in een constante stoom met een draaikolk je glas inglijden. Voorkom dat de buitenkant van het flesje de vloeistof raakt, en raak niet het glas aan. Dit vanwege de hygiëne en voorkomen van glasbreuk. Je weet immers nooit wat er met dat flesje is gebeurd voordat het bij jou terecht is gekomen!

…en nu de afronding van het schenken van een mooie schuimkraag

De eerste fase van het inschenken was meer bedoeld om het glas mooi te vullen en vooral voorzichtig aan te voelen of het bier van zichzelf al flink gaat schuimen. Doet hij dit niet? Halverwege het flesje ga je dan het glas steeds rechter houden. Hiermee moet je wat gevoel krijgen. In het begin van het schenken merk je of het bier wat meer of minder schuim opbouwt. Afhankelijk hiervan ga je hem eerder of later rechter op houden, om ervoor te zorgen dat er een schuimkraag ontstaat van zo’n 4 centimeter. Maar dan de hamvraag: blijft deze mooi gevormde schuimkraag nu mooi staan? Laten we in een volgend artikel eens kijken naar de oorzaken voor het ‘doodslaan‘ van bier.

Een mooie schuimkraag