Bier wordt gemaakt door met water, mout, hop en gist te brouwen en het brouwsel vervolgens te laten gisten. Tijdens dit vergistingsproces zetten de gistcellen de suikers in de mout om in alcohol en koolstofdioxide. Maar hoe maak je alcoholvrij bier? Om alcoholvrij bier te maken, moet je het alcoholgehalte van het bier verminderen tot onder de 0,5% (norm in o.a. België en Duitsland), en tot onder de 0,1% in Nederland. Helaas hebben wij met onze bieren nog geen alcoholvrije variant, dus moest ik maar eens gaan onderzoeken hoe je dat eigenlijk maakt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

  1. Destillatie: Bij destillatie wordt het alcohol uit het bier verwijderd door het te verdampen en vervolgens op te vangen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij het maken van sterkere dranken, maar is minder geschikt voor het maken van alcoholvrij bier, omdat het de smaak kan aantasten.
  2. Vacuüm verdamping: Bij deze methode wordt het bier onder vacuüm verhit, waardoor het alcoholgehalte vermindert. Omdat de temperatuur lager is dan bij traditionele destillatie, blijft de smaak van het bier beter behouden.
  3. Omgekeerde osmose: Bij omgekeerde osmose wordt het bier door een membraan gefilterd, waarbij het alcohol uit het bier wordt verwijderd. Deze methode is erg effectief, maar kan de smaak van het bier veranderen.
  4. Gistingsonderbreking: Bij deze methode wordt de gisting gestopt voordat alle suikers zijn omgezet in alcohol. Hierdoor bevat het bier minder alcohol, maar behoudt het zijn oorspronkelijke smaak.

De keuze voor een methode hangt af van verschillende factoren, zoals de gewenste smaak en de kosten.

Hoe maak je alcoholvrij bier?

Hoe maak je alcoholvrij bier? En welke impact heeft dat op de smaak?

Als het gaat om de smaak van alcoholvrij bier, hangt dit af van de gebruikte methode. Sommige methoden kunnen de smaak van het bier veranderen, terwijl andere methoden de oorspronkelijke smaak beter behouden. Over het algemeen is alcoholvrij bier iets zoeter dan gewoon bier, omdat er minder suikers zijn omgezet in alcohol. Ook kan het bier iets wateriger of dunner zijn dan gewoon bier.

Er zijn echter veel verschillende soorten alcoholvrij bier op de markt en de smaak kan sterk variëren, afhankelijk van het merk en de brouwerij. Het is daarom de moeite waard om verschillende soorten te proberen om te ontdekken welke jouw favoriet is. Met de steeds populairder worden van alcoholvrij bier wordt die smaak steeds beter, en ook de keuze omdat vrijwel alle brouwers op deze trend inspringen. Wordt het eigenlijk niet eens tijd dat wij met Opener een alcoholvrij of -arm bier gaan maken?