Hoe ontdek je welk bier je lekker vindt?

Bij de bierproeverijen die ik geef krijg ik vaak de vraag “welk bier zou ik het lekkerst vinden?”. Als je het enorme aanbod aan bieren ziet, is het ook niet eenvoudig om een keuze te maken. Hoe ontdek je welk bier je lekker vindt? Veel mensen zijn niet bekend met de uiteenlopende biertypen en hun kenmerkende smaken. Of, wat ik helemaal jammer vind, sommige mensen denken dat ze geen enkel bier lusten. Dit blijkt meestal een afkeer te zijn van de bittere smaak die bijvoorbeeld pils heeft. Droge witte wijndrinkers blijken dan vaak een blond bier met een gemiddelde bitterheid verrassend lekker te vinden. Tijd dus voor een eenvoudig overzichtje van de meest gangbare biertypen en hun smaak. We helpen je op weg om te ontdekken welk bier jij het lekkerst vindt.

Wat is eigenlijk een biertype?

Wist je dat pils altijd bier is, maar bier niet altijd pils? Pils is namelijk een soort bier, en bier is de overkoepelende naam voor diverse biersoorten. Van oudsher zijn wij Nederlanders èchte pilsdrinkers, maar de laatste jaren vinden steeds meer mensen hun weg naar andere biertypen. Zo kennen velen wel het romige en fruitige van een Witbier zoals Hoegaarden en het wat zoetere van een Weizenbier zoals Paulaner of Franziskaner. Maar het is op het terras ook een kleine stap naar een wat volmondiger Blond bier als Kwaremont of Val Dieu Blond. Een bitterder biertype zoals IPA is voor de liefhebbers weggelegd; hier haken toch veel mensen op af tijdens een proeverij.

 

Hoe ontdek je welk bier je lekker vindt?

Biertypen en smaakvoorkeur

Houd je van een frisse, bittere smaak?
Dan kun je op ontdekkingsreis gaan via een dubbel gehopte Pale Ale zoals de Jopen Hoppen, naar de wat heftigere India Pale Ale zoals de Brand IPA en Jopen Mooie Nel. Een Session IPA combineert het mooiste van deze twee werelden en is bedoeld om licht en doordrinkbaar te zijn (zowel qua smaak als alcohol), maar dan wel met een IPA hopkarakter. Je kunt daarvoor bij Jopen blijven en Life’s a Beach eens proeven. VandeStreek bier heeft tegenwoordig zelfs een alcoholarme IPA genaamd ‘Playground’. Een speciaalbier drinken en toch nog mogen rijden, ideaal toch?

Houd je van wat meer body, zoetheid en moutkarakter?
Dan kun je voor een Dubbel gaan. Dat is een donker bier met een wat zoetere smaak, zoals de Westmalle Dubbel of Brugse Zot Dubbel. Een stapje heftiger, maar nog steeds zoet, is de Quadrupel zoals die van La Trappe en Rochefort 10. Houd je van wat meer koffie en chocoladesmaak? Dan vind je die in de Porter, bijvoorbeeld de Jopen Oost Indië Porter. In het verlengde daarvan vind je de wat drogere en bitterdere Stout, zoals de Jopen Extra Stout en uiteindelijk zelfs een Russian Imperial Stout die ook nog eens een stuk meer alcohol bevat. Dit biertype is wel wat heftiger. Het advies is om het in deze volgorde te doorlopen.

Houd je van alcoholischer bier met een zoete smaak?
Dan is een Leffe Blond of Affligem Blond een mooi ‘instapmodelletje’. En wil je wat sterkers, dan is de Tripel wellicht jouw biertype. Probeer eens een Westmalle Tripel (ook wel de Moeder aller Tripels genoemd), de Straffe Hendrik of Val Dieu Triple, of de kruidige tripel zoals die van Zundert. Deze laatste is tevens een Trappistenbier. Dat is een bier dat door Trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst.

 

Hoe ontdek je welk bier je lekker vindt?

Ontdek welk Opener bier jij lekker vindt?

Bij Opener proberen we voor de meeste smaakvoorkeuren een bier te brouwen. Voor ieder wat wils dus. Niet de meest extreme of extravagante bieren, maar mooie toegankelijke bieren per biertype. Hierbij een overzicht van de bieren die we op het moment van schrijven in ons assortiment hebben. Zit het biertype van jouw voorkeur er niet tussen? Laat het ons weten en wie weet brouwen wij het binnenkort! Hierbij een overzicht, in toenemende mate van sterkte:

 • Rood-Wit-Brouw (Orange Ale, 4,5 %): Fris, strak, mango en sinaasappel, doordrinkbaar met een bitter.
 • De Letste (Witbier, 5,0 %): Fris, fruitig, citrus, zoet/zurig, met een licht bittertje.
 • White Now (Hefe Weizen, 5,0 %): Fris, fruitig, banaan, kruidnagel, zoet/zurig.
 • Hopsession (English IPA, 5,6 %): Bitter, fruitig, kruidig, citrus
 • Doncker (Dubbel, 6,5 %): Fruitig, kruidig, iets gebrande mout. Zoetige met verfijnde bitterheid.
 • Saisoff (Saison, 6,7 %): Droog, gistig, kruidig, dorstlessend.
 • Simply Blonde (Belgisch Blond, 7,0 %): Zoet, karamel, zacht, volmondig.
 • TripleX (Tripel, 9,5 %): Perfecte harmonie tussen bitters, kruidigheid, zoet, fruit en alcohol.
 • Jackhammer (Gerstewijn, 10 %): Rozijnen, karamel, droppig, alcoholisch. Zacht mondgevoel.
 • Quad Fundum (Quadrupel, 10 %): Zacht, zoet, kruidig en fruitig samen met koffie, cacao en alcoholwarming.
 • Scream & Stout (Imperial Stout, 10,5 %): Geroosterde tonen, cacao en koffie, hopbitter en droppig. Alcoholwarmend.

Hoe ontdek je welk bier je lekker vindt?

Ontdek jouw biersmaak!

Naast bovenstaande voorbeelden zijn er nog veel meer biersoorten. Ook voor jou zijn er dus allerlei biertypen te ontdekken. De lijst is met de huidige groei van brouwerijen vrijwel oneindig. Probeer bovenstaande bieren eens uit en bepaal jouw favoriete biertype! Wil je bij ons jouw smaak komen ontdekken? Kijk eens naar onze bierproeverijen of neem deel aan één van onze events. Wij weten je altijd te verrassen! De vraag “Hoe ontdek je welk bier je lekker vindt?” kun je nu hopelijk al wat beter beantwoorden. Deel een bier met je biermaatje, dan smaken ze extra goed!

Biersommelier, Frank Wouters