Hop en zijn geneeskracht

Humulus lupulus is de wetenschappelijke naam van hop, 1 van de hoofdbestanddelen van bier. Deze klimplant komt uit de familie Cannabaceae, dezelfde familie als marihuana en hennep. Het grote verschil is dat hop geen thc bevat en de grote overeenkomst is dat bij beide soorten de vrouwelijke zeer aromatisch is en dus die heerlijke geur aan het bier geeft! Maar kan hop ook voor andere doeleinden gebruikt worden? Laten we het eens op een rijtje zetten: hop en zijn geneeskracht.

Hop en zijn geneeskracht

Hop bevat veel soorten oliën, mineralen en vitamines. De in hop voorkomende vitamines zijn C, E en B6, welke krachtige antioxiderende eigenschappen bevatten die kunnen helpen om het lichaam te beschermen tegen bepaalde ziekten en het immuunsysteem kunnen versterken.
Daarom geloven veel homeopaten en natuur diësten dat hop gebruikt kan worden om milde depressieve klachten te verlichten. En omdat het ontspannend werkt kan het ook helpen bij nervositeit.

De wetenschap erachter

Éen van de 2 belangrijkste planten voor bier (de andere is graan natuurlijk) bevat ook Xanthohumol, wat niet in veel andere planten voorkomt. Aangenomen wordt dat dit ontstekingsremmende, antibacteriële en antistollingseigenschappen heeft. Xanthohumol wordt grotendeels afgebroken tijdens het brouwproces van bier.

Voorlopig onderzoek toont zelfs aan dat hop kan helpen bij de bestrijding van bepaalde soorten kanker. Uitgevoerd door het laboratorium van de Oregon State University heeft het onderzoek aangetoond dat Xanthohumol-toepassingen effect kunnen hebben tegen colon-, eierstok- en borstkankercellen.

Hop en zijn geneeskracht

Hopscheuten zijn ondergrondse uitlopers van hopplanten die in het voorjaar worden gevormd. Deze mini-asperges zijn knapperig en enigszins bitter. Alleen het bovenste van de scheut is eetbaar.
Van hop kan ook thee worden bereid door een hopbel te kneuzen en die in water te trekken. Één verse hopbel is meer dan voldoende voor een smaakvolle bittere kop thee. Omdat het alleen uit verse hopbellen getrokken kan worden is het alleen mogelijk dit in september te doen, enkele hop-uitzonderingen uitgesloten. Onze Hopoogstfeesten houden wij ook altijd in september; dan is de hop op zijn best om te oogsten. Hierboven een foto van onze hopplantage.

Bovenal wordt hop -de vrouwelijke hopbellen dan- gebruikt voor het maken van bier. Ze geven bier zijn kenmerkende smaken en aroma’s. En daarnaast is het een natuurlijk conserveringsmiddel en verhoogt het de kwaliteit van schuim. Hop blijft daarom wat ons betreft één van de mooiste ingrediënten van bier!