De flessenopener is een van die eenvoudige, maar toch briljante uitvindingen die ons leven veel gemakkelijker hebben gemaakt. Wist je dat de opener eigenlijk een relatief recente uitvinding is, die pas in de 19e eeuw zijn intrede deed? Hierbij wat meer achtergrondinformatie over het ontstaan van de flessenopener. Want zonder opener geen bier 🙂

In de 17e en 18e eeuw werden er verschillende soorten flessen geproduceerd, zoals de champagnefles met een kurk die op zijn plaats werd gehouden door een ijzeren clip. Deze clip kon worden verwijderd met een mes of tang, maar dat was een vrij lastig en tijdrovend proces. In de 19e eeuw begon de productie van bier en frisdrank te groeien, en hierdoor ontstond de behoefte aan een snellere en veiligere manier om flessen te openen. Het was uiteindelijk onze held William Painter, die, als handige aanvulling op de kort daarvoor door hem vervolmaakte ‘crown cork’ (kroonkurk), voor zijn Capped-Bottle Opener op 5 juni 1893 patent aanvroeg en dat op 6 februari 1894 ook kreeg. Dit is dus eigenlijk het echte ontstaan van de flessenopener. Sindsdien zijn er enorm veel varianten bedacht; wij verzamelen er zoveel mogelijk en dat levert leuke kiekjes op!

ontstaan van de flessenopener

Varianten na het ontstaan van de flessenopener

Painter’s uitvinding was een eenvoudig, maar effectief apparaat dat de dop van een fles kon afwrikken door middel van een kleine haak die onder de dop kon worden geplaatst. Het apparaat kreeg al snel de bijnaam “church key” omdat het op een ouderwetse sleutel leek. De flessenopener van Painter was zo’n succes dat hij begon met het massaal produceren ervan en het verkopen aan brouwerijen en drankbedrijven over de hele wereld. Zijn bedrijf, de Crown Cork and Seal Company, groeide uit tot een van de grootste producenten van flessenopeners ter wereld.

Sinds de uitvinding van de flessenopener zijn er talloze variaties en ontwerpen ontstaan, van de klassieke “church key” tot de meer moderne flessenopeners die tegenwoordig beschikbaar zijn. Sommige flessenopeners zijn zelfs multifunctioneel en kunnen ook worden gebruikt als kurkentrekker of blikopener. Het is interessant om na te denken over hoe iets eenvoudigs als een flessenopener ons leven zoveel gemakkelijker heeft gemaakt. We staan er vaak niet bij stil, maar zonder de uitvinding van William Painter zouden we onze flessen nog steeds op een onhandige en soms gevaarlijke manier moeten openen. Gelukkig hoeven we ons daar nu geen zorgen meer over te maken! Wij hebben zelfs speciaal voor de kerstperiode onze eigen Sierd, de kerstboom-flessenopener die je al drinkend met bierdoppen versiert!

ontstaan van de flessenopener