Oorzaak doodslaan van bier
Bij het vorige artikel hadden we het over het inschenken van bier met een mooie schuimkraag. Een mooie schuimkraag begint met een schoon bierglas. Dit is echt de nummer 1 reden dat er thuis een slechte schuimkraag ontstaat bij het inschenken. Een schoon bierglas betekent dat er geen vet in het glas aanwezig is, dat is namelijk desastreus voor de standvastigheid van de schuimkraag.
Als er al geen schuim ontstaat bij het inschenken, dan heeft de brouwer iets fout gedaan, of hij heeft het zo bedoeld. Zo zijn sommige biertypen bedoeld om meer schuim te ontwikkelen, zoals een tripel of weizen. Andere, vooral donkere Engelse biertypen zoals een stout of barley wine hebben juist minder schuim. Dat bevordert het zachte karakter van deze bieren. Ze zijn wat minder bedoeld om t.o.v. bijvoorbeeld de weizen verfrissing te bieden, maar juist wat meer smaakintensiteit en smaakbeleving.
Hoort het bier schuim te ontwikkelen, en doet hij dat ook, maar slaat hij dood als een pier? Grote kans dat je glas niet goed schoon was. Hieronder wat tips om je op weg te helpen je bierglas op de juiste manier schoon te maken en de grootste oorzaak doodslaan van bier te beperken. Deze vraag wordt namelijk nogal eens gesteld tijdens een bierproeverij.
Hoe maak je je bierglazen schoon?
Bierglazen kun je het beste met de hand afwassen. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. In de vaatwasser doe je ook andere vaat en daarop zitten ook vetresten en daarnaast bevat het vaatwastablet middelen die schuimnegatief werken. Zet het dus niet in de vaatwasser, maar spoel het na het drinken om onder de warme kraan en haal er snel een schone vaatdoek doorheen. Zet het op zijn kop in een afgesloten kast, en je bent safe tot je volgende proefsessie.
Gebruik het best warm water (zeker als het in een vaatwasser is geweest of extra vet is, kun je het beste ook een beetje soda gebruiken) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen. O ja, dat had ik nog niet verteld: ook tijdens het drinken komt er vet van je lippen op het bierglas. Het bierglas wordt dus, zeker naarmate je meer vettige producten snackt tussendoor, steeds vetter. Dus ook al is je glas brandschoon aan het begin van de avond, wellicht verstandig om eens te spoelen of een schoon glas te pakken tussendoor zodat ook het volgende bier de kans krijgt een mooie schuimkraag te behouden.
Doe er je voordeel mee, proost!