Deze ochtend brachten de Brabantse kranten heuglijk nieuws. Ons bier genaamd ‘Scream & Stout‘ is door de jury van Brabants Lekkerste Bier 2022 genomineerd in haar eigen alcoholische klasse: die van de zwaardere bieren. Als Opener bier genomineerd voor Brabants Lekkerste Bier 2022, dat is natuurlijk een hele eer! Wij vinden het erg spannend en zijn benieuwd wie van de overgebleven drie de uiteindelijke titel in de wacht sleept.

Opener bier genomineerd voor Brabants Lekkerste Bier 2022

De prijswinnaars per categorie

Er zijn drie categorieën waarin alle Brabantse Brouwerijen kunnen deelnemen. De jury zal – zonder nadere info en dus louter op basis van smaak – in drie klassen één bier nomineren:
1) onder 6% alcohol
2) tussen 6% en 8,5% alcohol
3) boven 8,5% alcohol

De prijswinnaars per categorie zijn als volgt:
1) Manskerel Wit van De Manskerel (Breda)
2) Capucijn van Budelse Brouwerij (Budel)
3) Scream & Stout van Opener (Dongen)

De drie Brabantse kranten publiceerden vanochtend de nominaties. Kijk ook eens op bd.nl, ed.nl en bndestem.nl voor het uitgebreide krantenartikel.

Scream & Stout

Ons heftigste bier uit de ‘standaard’ lijn is de Scream & Stout. Het is een zeer zware, zeer donkere Imperial Stout met een sterk gebrand, uitgesproken en schreeuwerig karakter. Een Imperial stout, ook bekend als Russian Imperial Stout (RIS), is een zeer zwaar type bier (Imperial betekent even kort door de bocht ‘veel alcohol’) en kenmerkt zich daarnaast door een zeer donkere kleur. Zo is onze Imperial Russian Stout al 78 IBU (lekker bitter dus) en 120 EBC (Bijna zwart). Je hebt bij een stout zowel de bitters van de hop als de bitters van de gebrande mout te pakken. Met 10,5% alcohol een bier om rekening mee te houden 🙂

Opener bier genomineerd voor Brabants Lekkerste Bier 2022 – de uitslag

Maar wie wordt nu de winnaar van deze drie? Dat zal volgende week zondag bekend worden gemaakt op het Vrijthof in Hilvarenbeek. De drie winnaars hierboven zullen daar op het bierfestival staan, opdat liefhebbers de genomineerde bieren dan ook kunnen proeven. Tussen 16 en 17 uur maakt commissaris van de koning Ina Adema bekend wie van van ons drieën daadwerkelijk het lekkerste bier heeft. Spannend toch?