Afgelopen zondagmiddag 11 september was het zo ver. De commissaris van de koning Ina Adema was tezamen met de directeur van de drie Brabantse kranten aanwezig op het bierfestival in Hilvarenbeek, om daar de einduitslag te geven van de verkiezing ‘Brabants Lekkerste Bier’ van 2022. En wat blijkt: OPENER brouwt Brabants lekkerste bier van 2022!

Het Dongense bier genaamd ‘Scream & Stout’ was door de jury van Brabants Lekkerste Bier vanuit 60 deelnemende Brabantse brouwers al eerder verkozen als lekkerste in haar eigen alcoholische klasse: die van de zwaardere bieren. Brouwerij OPENER kwam verrassend ook als overall winnaar uit de bus en sleepte daarmee deze felbegeerde titel in de wacht.

OPENER brouwt Brabants lekkerste bier van 2022

Scream & Stout

Maar hoe smaakt dat bier nu? Het heftigste bier uit hun ‘standaard’ lijn moet toch wel deze Scream & Stout zijn. Het is een zeer zware, zeer donkere Imperial Stout met een sterk gebrand, uitgesproken en schreeuwerig karakter. Een Imperial stout, is een zeer zwaar type bier (‘Imperial’ betekent kort door de bocht ‘veel alcohol’) en herken je daarnaast aan de zeer donkere kleur. Je kunt bij dit bier zowel de bitters van hop als de bitters en koffie- cacao en zelfs dropsmaken van gebrande mout herkennen. Met 10,5% alcohol is het een bier om rekening mee te houden en op je gemak van te genieten.

OPENER brouwt Brabants lekkerste bier van 2022

Drukte van jewelste

Ondanks dat het bier natuurlijk een grote kans maakte op de eindoverwinning, kwam het toch enigszins als een verrassing voor Frank Wouters van OPENER: “Ik vond de andere twee bieren ook toppers. Toen ik hoorde dat ik had gewonnen stond ik bij de speech daardoor eigenlijk met mijn mond vol tanden. Ondertussen zag ik alle bezoekers van het bierfestival zich naar onze bierkraam haasten om het bier te kunnen proeven. Wát een leuke eer, en wát een overweldigende hoeveelheid felicitaties, aanvragen en bestellingen in de dagen erna. De jury heeft – zonder nadere info en dus louter op basis van smaak – in drie klassen één bier genomineerd voor de eindoverwinning. Het is namelijk super lastig om een ‘beste’ bier uit te kiezen, en daarom vonden wij het leuk om aan deze wedstrijd deel te nemen en uiteindelijk heel bijzonder om als ‘lekkerste’ verkozen te worden. Wow, OPENER brouwt Brabants lekkerste bier van 2022!”

Verkrijgbaarheid

Natuurlijk zul je het bier graag willen proeven. Je kunt het op zaterdag middagen tussen 13.00u en 17.00u kopen of proeven bij het proeflokaal van OPENER aan het Veepad in Dongen. Je kunt op de website www.opener.nl ook de overige verkooplocaties achterhalen. Frank sluit af met: “steun de Dongense ondernemers en drink lokaal – dus drink het bij de lokale horeca en koop het in de Dongense winkels zoals vermeld bij onze verkooppunten.”