Wie lost Bliksem af? 50 brouwers gaan voor Brabants Lekkerste Bier

 Voor het vijfde jaar op rij zetten de drie Brabantse kranten een zevenkoppige jury van zorgvuldig geselecteerde bierkenners aan het werk. Dit jaar wilden wij ook graag meedoen met de verkiezing tot Brabants Lekkerste bier. Na een poll op onze Facebook pagina bleek dat we voor de TripleX moesten gaan. En zo geschiedde.

Verkiezing tot Brabants Lekkerste bier

BD, ED en BN De Stem organiseren hun verkiezing ook dit jaar in nauwe samenwerking met De Roos. Op de zolder van die Hilvarenbeekse museumbrouwerij krijgen de juryleden alle bieren ‘blind’ gepresenteerd. Een juryrapport wordt niet opgemaakt, want het gaat er niet om of een bier beantwoordt aan stijlcriteria. ‘Lekker’ is het enige criterium. Dat vinden wij fijn, want een wedstrijd met het begrip ‘beste’ is vrijwel onmogelijk te maken. Dan moet je álle bieren uit Brabant proeven, dan moet de jury erg kundig zijn, en dan moeten de criteris allesomvattend zijn. Vrijwel onbegonnen werk dus. Dit is een leuke invulling om Brabants bier lekker op de kaart te zetten.

Brabants Lekkerste bier

Illuster rijtje

‘Brabants Lekkerste Bier 2019′ gaat zich in een illuster rijtje scharen. De Osse Muifelbrouwerij reikte met haar quadrupel genaamd Zuster Agatha het eerste jaar het hoogst. Bastion, de amberkleurige tripel van Wilskracht uit Ravenstein, was de opvolger. In 2017 scoorde Belgica uit Made met de Wittekop, een doordrinkbare saison. De zware jongens van Bliksem uit Bredea sloten vorig jaar de rij met hun pikzwarte Black Sabbath, 10 procent sterk. Ik heb die samen met Merijn van de brouwerij mogen proeven, een heerlijke quadrupel! Hoewel ik inmiddels nog meer fan ben geworden van hun GROM Barrel Aged bieren. Wow!

In drie alcoholische klassen gaat de jury één bier nomineren. Zaterdag 31 augustus maken ze bekend welke drie dat zijn geworden. Zondag 8 september volgt in Hilvarenbeek de ontknoping. Op bierfestival pROOSt onthult juryvoorzitter Andy Marcelissen, Brabants kampioen tonpraten, welke brouwer op Brabants Lekkerste Bier 2019 prat mag gaan. Wij hopen daar uiteraard onderdeel van te zijn. We houden jullie op de hoogte van onze voortgang tijdens Brabants Lekkerste bier!

Bekijk hier het artikel op BN de Stem.