OPENER EN KLIMAAT

Wij doen er alles aan om de aarde netjes over te geven aan onze kinderen. Hiervoor nemen we allerlei maatregelen om onze impact op het milieu en de omgeving te optimaliseren. Graag vertellen we je daar meer over in ons proeflokaal en op deze pagina over OPENER en klimaat.

  • Wij zijn energie neutraal. Op onze daken liggen in totaal 120 zonnepanelen, die tezamen 40.000 kWh aan stroom per jaar opwekken. Daarmee kunnen we ons totale energieverbruik opwekken. Wij stoten dus per saldo dus geen CO2 uit. We houden van een warme zomerse dag, maar houden natuurlijk wel graag het Nederlandse klimaat intact. Daar krijg je energie van toch?
  • Wij verbouwen onze eigen ingredi├źnten.┬áOm een lokaal product te maken is niets mooier dan ook gebruik te maken van lokale ingredi├źnten. Als voormalig agrarisch bedrijf verbouwen wij daarom zoveel mogelijk onze eigen ingredi├źnten. Op steeds een ander stuk grond in Dongen verbouwen wij onze eigen gerst. Dit levert gemiddeld zo’n 28.000 kg aan brouwgerst op. Dat is veel meer dan wij zelf nodig hebben. Ook hebben wij een kleinschalig hopveld dat we met de hand bijhouden en oogsten. Genoeg voor veel van onze bieren, en zo’n mooi gezicht vanuit het proeflokaal..
OPENER en klimaat
  • Wij verspillen geen water.┬áWater is ons belangrijkste ingredi├źnt en dus iets om zuinig op te zijn.┬áOnze apparatuur is zeer effici├źnt en we verspillen geen water. Koelwater wordt terug opgevangen om later mee schoon te maken. Het hemelwater dat valt op onze daken en verharding wordt opgevangen in de grote vijver. Dit water wordt gebruikt om het land mee te beregenen, en in het geval van brand als retentievijver. Je kunt er ook lekker in afkoelen, of zelfs schaatsen!
  • Wij winnen onze warmte terug.┬áDe ruimte wordt verwarmd met een zeer moderne en energie zuinige warmtepomp, die zowel de vloerverwarming als de airco en boiler voorzien van warm water. Ons ventilatiesysteem vangt de warmte van de afgezogen lucht op, en warmt daarmee de lucht die terug wordt ingeblazen terug op. Een mooie manier om ook binnen effici├źnt een lekker klimaat te garanderen voor al die dorstige mensen.
  • Wij recyclen ons afval. Uit het brouwproces komt weinig afval: graanresten gaan als afval naar de boeren en hopresten worden compost. Verpakkingsmaterialen worden gescheiden naar karton en plastic. Ons glaswerk gaat terug als emballage of in de glasbak. Etensresten uit het proeflokaal worden bij het GFT afgevoerd. Wat er overblijft na dit alles, kunnen wij makkelijk in onze huisvuilcontainer afvoeren. Wij gooien niet graag onze toekomst weg.
  • Wij verbruiken geen fossiele brandstoffen. Er wordt geen aardgas of andere fossiele brandstoffen in ons bedrijf gebruikt. Alles draait op electriciteit en die wekken we zelf op. Zo blijven wij opgewekt, en raken we nooit opgebrand of uitgeblust.
  • Wij werken met lokale ondernemers.┬áIn Dongen doen we dingen samen.┬áWij vinden het leuk om samen te werken met ons omringende ondernemers, om zo de mooiste en smakelijkste producten te presenteren. Dat is wat ons betreft veel toffer voor de beleving dan het zo goedkoop mogelijk elders in te kopen. Ook de verkoopkanalen houden wij bewust lokaal en kleinschalig.
OPENER en klimaat

Ook al proef je het niet direct in onze bieren, wij hopen dat je na het lezen van deze pagina bewuster bent geworden van de impact die ons bedrijf heeft op het milieu en de omgeving. OPENER en klimaat gaan hand in hand. Wellicht smaakt het volgende bier uit onze brouwerij daardoor wel n├│g lekkerder: op de toekomst!

OPENER en klimaat