Start met zelf bier brouwen! Volg een brouwcursus.

Zelf bier brouwen is een populaire hobby die steeds meer mensen in Nederland en België overwegen. Het is een leuke manier om iets nieuws te leren en tegelijkertijd een uniek product te creëren dat je met trots kunt delen met vrienden en familie. Een geweldige manier om te beginnen met bier brouwen is door bijvoorbeeld deel te nemen aan een brouwcursus.

Is zelf bier brouwen moeilijk om te doen?

Het brouwen is niet heel moeilijk om te doen, iedereen is in staat om thuis een prima bier te brouwen. We moeten alleen niet vergeten dat het brouwen van bier wel echt een ambacht is en dat er wel verschil zit in kwaliteit tussen een professionele brouwer en een hobbybrouwer die het thuis brouwt. Het bierbrouw proces is voor hobbybrouwers en professionele brouwerijen precies hetzelfde. Het bierbrouw proces bestaat altijd uit 8 stappen, namelijk:

  1. Schroten
  2. Maischen
  3. Filteren
  4. Spoelen
  5. Koken
  6. Koelen
  7. Vergisten
  8. Bottelen

In deze video wordt het complete bierbrouw proces in het kort uitgelegd:

 

Door zelf steeds vaker bier te brouwen zal je wel merken dat je er beter in wordt en de kwaliteit ook verhoogd. De temperatuur van je maischpan controleren wordt eenvoudiger naarmate je het vaker doet, en ook het geduld wat je moet hebben tijdens het vergisten ga je leren. Je vergistingsemmer steeds open doen om te kijken of het al bier aan het worden is, is echt een beginnersfout. Het bier kan daardoor geïnfecteerd raken, met zuur bier als gevolg. Bier brouwen is vooral schoon en gestructureerd werken, en een stukje geduld hebben. Maar het is een enorm genot om een aantal weken later je eigen brouwsel te mogen proeven, zeker met een aantal vrienden!

Thuis bier brouwen of op een cursus

Je wilt de eerste stap gaan zetten en bent nog aan het oriënteren wat het beste voor jou werkt. Bier brouwen in een groep waarbij je uitleg krijgt van een ervaren brouwen, of kun je het zelf thuis doen aan de hand van een uitgebreide instructie en eventueel ondersteuning van een leverancier van bierbrouw pakketten.

Brouwcursus bij OPENER

Wij verzorgen een complete brouwcursus op onze locatie. Onder begeleiding van een Brouwmeester ga jij, samen met de groep, een recept samenstellen en het bier brouwen. Je leert het complete proces van bierbrouwen in een brouwketel. Wij zorgen ervoor dat jij alleen de leukste kanten van het bierbrouwen ervaart. Het schoonmaakwerk van te voren en na de brouwsessie doen wij. Hierdoor besparen we tijd en kun jij meer leren van het brouwproces. Uiteraard kun je het gebrouwen bier proeven. De flesjes kun je 8 weken na de brouwcursus bij ons ophalen.

Zelf bier brouwen

Brouwcursus thuis

Het is ook mogelijk om verschillende brouwtechnieken en recepten met hun unieke eigenschappen te leren tijdens een thuis brouwcursus. Brouwpunt heeft een brouwcursus samengesteld waarbij je in 4 recepten veel facetten van het bier brouwen leert. Zo komt Brew in a bag, dry hoppen, oak agen, kruiden van bier en eisbocken aan bod. Zeer uitgebreide cursus waarin de 4 recepten met alle benodigde tools naar jou thuis wordt gestuurd. Begeleiding is eventueel op afstand, maar de instructies boekjes zijn zo gemaakt dat iedereen het kan brouwen.

Kosten van de cursus

De kosten van de thuis studie brouwcursus van Brouwpunt bedraagt € 155,00 euro en daarvoor krijg je:

– Het starterspakket Plus
– 4 ingrediëntenpakketten
– Brew in a Bag zak
– Hopzakjes
– Siliconen Slang
– Ontsmetting en reinigingsmiddel
– Uitgebreide brouwinstructies

Het enige wat jij nodig hebt is minimaal een 8 liter pan en 2 bierkratten met lege flesjes.

 

Zelf bier brouwen

Alternatief op een brouwcursus

Klinkt het brouwen van bier je wel ontzettend leuk, maar vind het iets te overdreven om meteen een hele dag of zelf meerdere recepten te brouwen? Dan kun je ook een bierbrouw starterspakket kopen waarmee je één recept kunt brouwen. Je kiest bijvoorbeeld een Blond bierbrouw pakket en je krijgt alle tools en ingrediënten om het bier te brouwen. Aan de hand van een duidelijk instructie en standaard keukengerei zoals een soeppan van 8 liter, een keukenthermometer en een zeef ga jij aan de slag om het bier te brouwen. Ontzettend leuk om te doen en het proces van bier brouwen te leren, maar niet meteen de verplichting om een cursus te volgen of zelfs meerdere recepten uit een thuisstudie brouwcursus.

Kies het juiste pakket

Let wel op, bestel altijd een bierbrouw pakket waarbij je met echte granen en hop werkt. Er zijn namelijk ook bierbrouw pakketten in omloop die met poeder of siroop extract werken en daarmee leer je niet het ambacht bier brouwen. Je hoeft dan alleen het poeder of siroop toe te voegen aan water en dan heb je “bier gemaakt”. Dat is leuk om eens te proberen, maar het echte ‘brouwen’ heb je dan niet echt mogen ervaren, dat is wat wij vanuit Opener zonde zouden vinden. Veel succes met deze supergave hobby!