Teuns Bierkoker: Appelbeignets met Doncker

Al jaren zijn wij bezig met het combineren van bier met eten: de zogenaamde Food Pairing. Heerlijk wat de combinatie van de uiteenlopende smaken uit het bier kunnen doen met die van de gerechten. Maar koken met eten kan ook enorm veel bieden. Bier maakt de smaak van een gerecht namelijk intenser en geeft net dat zoetje of bittertje dat het nodig heeft. Ook houdt het vlees malser, en geeft het net dat extra smaakaccent dat het nodig heeft. In Teuns Bierkoker ga ik je meenemen in leuke gerechtjes, waarbij bier als ingrediënt wordt gebruikt. Dit keer maken we appelbeignets, en natuurlijk pakken we een leuk Opener bier erbij, dit keer de Doncker. Dit is een bier van het biertype dubbel – kun je ons bier niet te pakken krijgen, dan kun je dus ook een ander bier pakken met dit biertype.

Teuns Bierkoker: Appelbeignets met Doncker

 

Ingrediënten

 • 6 appels (bijvoorbeeld goudreinetten of Kanzi-appels)
 • 100 gram suiker
 • 1 eetlepel kaneel
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 mespunt zout
 • 2 eieren
 • 100 ml melk
 • 150 ml Doncker (De rest mag door de kok opgedronken worden)
 • Zonnebloemolie om in te frituren
 • Poedersuiker

De Stappen voor het maken van Appelbeignets met Doncker

 1. Zet allereerst de frituurpan aan. Deze mag op 180 °C.
 2. Pak een appelboor uit de lade of vraag die bij de buren. Boor het klokhuis uit de appel. Schil vervolgens de appel en snijd de appel in mooie dikke plakken.
 3. Bestrooi de appel met suiker en kaneel.
 4. Pak een grote kom en stop daar het bakmeel en het zout in. Vervolgens mogen de eieren, de melk en de Doncker, of een ander bier van het biertype Dubbel toegevoegd worden.
 5. Nou mag je met de mixer aan de gang!! Maar wees wel voorzichtig, dus roer met de mixer rustig het beslag door elkaar totdat er een glad beslag ontstaat zonder klonten.
 6. Haal de appelplakken door het beslag en bak ze in ongeveer 4 minuten gaar en bruin in de frituur. Na zo’n 2 minuutjes moet je de appelbeignets wel even omdraaien.
 7. Haal ze uit de frituur en laat ze uitlekken op keukenpapier.
 8. Leg de appelbeignets op een bord en bestrooi ze met poedersuiker. En tast toe! Heerlijk als je ze warm eet, en zeker met een donker speciaalbier erbij 🙂
 9. Wil je ze liever op een later moment eten? Stop ze dan in een voorverwarmde oven gedurende 10 minuutjes op 180 °C. Ze zijn dan zowel koud als warm te serveren.

Hopelijk heb je genoten van dit gerecht. Laat je ons op Instagram of Facebook weten wat je ervan vond?

Volgende keer haal ik weer een bijzonder gerecht uit mijn bierkoker!