Teuns Bierkoker: bierstroop van Quad Fundum

Al jaren zijn wij bezig met het combineren van bier met eten: de zogenaamde Food Pairing. Heerlijk wat de combinatie van de uiteenlopende smaken uit het bier kunnen doen met die van de gerechten. Maar koken met eten kan ook enorm veel bieden. Bier maakt de smaak van een gerecht namelijk intenser en geeft net dat zoetje of bittertje dat het nodig heeft. Ook houdt het vlees malser, en geeft het net dat extra smaakaccent dat het nodig heeft. In Teuns Bierkoker ga ik je meenemen in leuke gerechtjes, waarbij bier als ingredi├źnt wordt gebruikt. Dit keer maken we bierstroop, en natuurlijk pakken we een leuk Opener bier erbij, dit keer de Quad Fundum. Dit is een bier van het biertype quadrupel – kun je ons bier niet te pakken krijgen, dan kun je dus ook een ander bier pakken met dit biertype. Ook onze TripleX is een mooi bier voor het maken van een bierstroop.

De bierstroop is een mooi recept waarbij je het resultaat op veel manieren kunt gebruiken. Bij de White Now pannenkoeken, bij kaas als dipper, over ijs, bij gebakken vlees of -als de stroop dik genoeg is- als marinade voor bijvoorbeeld kippendijen. Of misschien wel mijn appelbeignets?

Teuns Bierkoker: bierstroop van Quad Fundum

 

Ingredi├źnten

 • 350 gram rietsuiker
 • 100 ml water
 • 1 flesje (33cl) Opener – QuadFundum, of TripleX
 • 1 kaneelstokje

Naar eigen smaak eventueel toe te voegen:

 • Kruidnagel
 • Bessen, zoals jeneverbessen
 • Limoensap
 • Maple Syrup (Esdoornsiroop)

De Stappen voor het maken van bierstroop van Quad Fundum

 1. Zet een grote pan op het fornuis. Tijdens het koken van dit goedje is schuimen een vaak voorkomend resultaat. Dus zorg dat je een grote pan gebruikt zodat je zeker weet dat het aanrecht niet vies wordt.
 2. Doe het water in de pan op laag vuur en strooi de suiker hierbij. Blijft dit roeren tot dat de suiker is opgelost.
 3. Schenk daarna 2/3 van het bier in de pan. Voeg het kaneelstokje en eventuele andere toevoegingen toe.
 4. Laat het koken tot ongeveer 113-115 graden maximaal, gebruik hiervoor dus een keuken thermometer. Zet het vuur uit en blus af met het overgebleven bier.

Laat het residu afkoelen in de pan. Nu is de stroop klaar voor gebruik. Heerlijk, geniet ervan!

Hopelijk heb je genoten van dit gerecht. Laat je ons op Instagram of Facebook weten wat je ervan vond?

Volgende keer haal ik weer een bijzonder gerecht uit mijn bierkoker!