In totaal zijn er op dit moment elf officiële trappistenbieren:

Trappistenbieren

Wanneer is een bier een Trappistenbier?

Een ‘trappist’ krijgt het logo als het voldoet aan een aantal strenge criteria eigen aan dit logo:

  • Het bier wordt gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij of in haar nabijheid.
  • De brouwerij moet in haar geheel duidelijk blijk geven zowel van een onbetwistbare band van ondergeschiktheid t.o.v. het klooster alsook van een bedrijfscultuur die eigen is aan het monastieke levensproject. Het bier moet worden gebrouwen door de monniken of onder hun toezicht.
  • De brouwerij heeft niet als doel winst te maken. De inkomsten zorgen voor het levensonderhoud van de monniken en het onderhoud van de abdij en haar omgeving. Wat overblijft, schenken ze aan caritatieve doelen, aan sociale werken en aan mensen in nood.

Helaas voldoet het Trappistenbier van het Franse Mont des Cats helaas niet aan de regels om ook daadwerkelijk het Trappistenbier logo te mogen dragen, omdat het niet daadwerkelijk in de abdij zelf gebrouwen wordt.

Houdbaarheid Trappistenbieren

Beer aging, oftewel het bewaren, rijpen en evolueren van bieren, wordt steeds populairder bij de bierliefhebbers. Trappistenbieren zijn daar een goed voorbeeld van. Wil je graag weten hoe oud jouw Trappistenbier is? Wij somden het op in dit artikel.

Zelf Trappistenbieren proeven?

Deze bieren zijn, hoewel soms lastig verkrijgbaar, mooi te combineren in een Trappistenproeverij.
Wil je ook een dergelijke proeverij doen? Boek bij ons een bierproeverij om dit met extra begeleiding en diepgang te doen.