Trappistenproeverij

Proef het vakmanschap van de monniken

In 2015 is het elfde Trappistenbier officieel erkend als ‘Authentic Trappist Product’; het bier Tre Fontane van de gelijknamige abdij in Rome. In 2018 kwam daar ook het Engelse Tynt Meadow bij. Deze bieren zijn, hoewel soms lastig verkrijgbaar, mooi te combineren in een Trappistenproeverij. Helaas zijn de brouwerijen vaak niet toegankelijk, op enkele uitzonderingen na – net als ons bezoek aan de abdij van Orval.

Sinds 2021 is ook de Trappist in Achel geen officiële Trappistenbrouwerij meer dat het logo mag dragen. De laatste monnik verliet het klooster en daarmee voldoet het niet meer aan de regels. Spencer in Amerika is helaas gestopt in mei 2022. Er blijven dus 10 over.
In totaal zijn er op dit moment tien officiële Trappistenbieren:

Trappistenproeverij

Wanneer is een bier een Trappistenbier?

Een ‘trappist’ krijgt het logo als het voldoet aan een aantal strenge criteria eigen aan dit logo:

  • Het bier wordt gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij of in haar nabijheid.
  • De brouwerij moet in haar geheel duidelijk blijk geven zowel van een onbetwistbare band van ondergeschiktheid t.o.v. het klooster alsook van een bedrijfscultuur die eigen is aan het monastieke levensproject. Het bier moet worden gebrouwen door de monniken of onder hun toezicht.
  • De brouwerij heeft niet als doel winst te maken. De inkomsten zorgen voor het levensonderhoud van de monniken en het onderhoud van de abdij en haar omgeving. Wat overblijft, schenken ze aan caritatieve doelen, aan sociale werken en aan mensen in nood.

Helaas voldoet het Trappistenbier van het Franse Mont des Cats niet aan de regels om ook daadwerkelijk het Trappistenbier logo te mogen dragen, omdat het niet daadwerkelijk in de abdij zelf gebrouwen wordt.

Houdbaarheid Trappistenbieren

Beer aging, oftewel het bewaren, rijpen en evolueren van bieren, wordt steeds populairder bij de bierliefhebbers. Trappistenbieren zijn daar een goed voorbeeld van. Wil je graag weten hoe oud jouw Trappistenbier is? Wij somden het op in dit artikel.

Zelf Trappistenbieren proeven?

Trappistenbieren kunnen soms lastiger te verkrijgen zijn. Als je zelf een proeverij wilt houden, zijn deze trappisten een aanrader en goed verkrijgbaar. Ik zet er meteen even bij wat je er een best bij kun eten. Dan is het helemaal genieten.

1) LaTrappe Witte Trappist (met een zacht geitenkaasje)
2) Orval (gerookte zalm)
3) La Trappe Isid’or (lekker met Parmaham of zachte kaas)
4) Chimay Rood (lekker met Roggebrood en Ardenner paté)
5) Zundert tripel (gerookte zalm, of gekruide / zoet gemarineerde kippenboutjes)
6) Rochefort 10 (geweldig met chocolade, zoals Oreo Enrobed met melkchocolade, of met Tony’s Chocolonely karamel en zeezout)

Kom Trappisten proeven in onze brouwerij!

Wil je ook een trappistenproeverij volgen met een biersommelier erbij? Boek bij ons een bierproeverij om dit met extra begeleiding en diepgang te doen. Direct een bierproeverij aanvragen doe je hier (al vanaf 10 personen).

trappistenproeverij