Dit jaar zijn wij met ons bier TripleX genomineerd tot Brabants Lekkerste bier 2019. Uit een lijst van 50 deelnemers hebben de juryleden de top drie samengesteld. Het leuke aan deze wedstrijd is dat het niet gaat op de titel ‘beste’ maar meer om de ‘lekkerste’. Dat is natuurlijk vrij subjectief, maar juist leuk om eens na te gaan hoe ons bier letterlijk en figuurlijk in de smaak valt bij een jury. De titel ‘beste’ is een stuk lastiger om te bepalen: welke criteria moeten we worden vastgelegd, welke juryleden bepalen de score, hoe wordt die score dan samengesteld – allerlei vragen die vrijwel onmogelijk zijn te beantwoorden en tot veel discussie zouden leiden.

Brabants Lekkerste Bier 2019

Brabants Lekkerste Bier 2019

Helaas zijn wij met ons bier niet doorgekomen tot de finale. Er wordt geen top 50 samengesteld; wel wordt er uit drie categorie├źn een topper genomineerd, die vervolgens op zondag 8 september strijden om de eerste prijs: Brabants Lekkerste bier 2019! De bieren uit de drie categorie├źn is de zeven juryleden vanuit kannen ÔÇśblindÔÇÖ geserveerd. De lichte bieren eerst, dan de middenklassers en ten slotte de zware bieren met lekker veel alcohol.

De genomineerden

Genomineerd in de lichte categorie: Kiele Kiele (5,2 %) van De Deftige Aap uit Nuenen in samenwerking met een Arnhemse brouwer. Het is een Chinees rijstbier, op smaak gebracht met gemberwortel, citroengras en rawit pepers. De naam van het brouwsel komt vanwege het feit dat het maar n├Ęt in de brouwketel paste: het paste maar kiele kiele. Een mooie Brabantse woordspeling wat ons betreft ­čÖé

Genomineerd in de middelste categorie: DDH Double IPA (8%) van Hooglander uit Aarle-Rixtel. Dubbel gehopt, dit zorgt voor de nodige fruitigheid. Drie hopsoorten zorgen voor een mooie tropische aromapalet van ananas, mango en citrus.

Genomineerd in de zwaarste categorie: Rhodesian (11,3%) van Frontaal uit Breda. Dit is een zoete barleywine volgens de Amerikaanse stijl. Het bier heeft een zoetige smaak van karamel met tonen van koffie en roodfruit. AL meerdere keren hebben wij dit bier uitgekozen bij een proeverij, en in het bijzonder als gangmaker bij leuke food pairing met bier. Het bier doet nu voor het derde jaar mee voor de titel. Wat ons betreft dit jaar om die reden de terechte winnaar!

Natuurlijk vinden wij het jammer dat we dit jaar niet meedoen voor de prijzen, maar danken de drie Brabantse kranten voor het opzetten van deze leuke wedstrijd en mooie exposure. Volgend jaar doen we zeker weer mee met ├ę├ęn van onze bieren!

Brabants Lekkerste Bier 2019