VAKO BIEROPLEIDING

VAKO drankenopleidingen is het opleidingsinstituut van Stichting Dranken Educatie Nederland, die in 1951 in samenwerking met het Ministerie van OC&W is opgericht met als doel bewaking en doorgeven van vakkennis en vakbekwaamheid in de drankenwereld. De VAKO is een onafhankelijke organisatie gespecialiseerd in het opleiden van medewerkers en ondernemers in de drankenwereld. Waar andere organisatie alleen opleiden of alleen examens afnemen biedt de VAKO de unieke combinatie van opleiding en examinering binnen één organisatie, waardoor u verzekerd bent van een volledig op de opleiding aansluitend examen. De bieropleiding is onderdeel van hun aanbod; daarvan wordt een gedeelte uitgevoerd door Opener bier. Bekijk het volledige lesprogramma op deze pagina.

Biercertificaat niveau 3

Dit is een praktijkgerichte en erkende opleiding voor de winkel-,drankengroothandel-, horecamedewerker en bierliefhebber met basisbierkennis. Wil je als slijter, wijnhandelaar of horecamedewerker je theoretische bierkennis en proefvaardigheden op een professioneel niveau brengen? De bieropleiding niveau 3 is geschikt voor iedereen die zijn dorst naar kennis wil stillen. Omdat je die kennis in je beroep nodig hebt, of puur als hobby. Na deze opleiding beheers je alle kennis en vaardigheden die aansluiten op de landelijk erkende eindtermen van niveau 3.

Opzet van de opleiding

De opleiding bestaat uit 3 opleidingsdagen van gemiddeld 5-6 lesuren. Tijdens de opleidingsdagen wordt een bezoek gebracht aan een Nederlandse pilsbrouwerij (Bavaria), een lokale brouwerij (Opener bier dus) en een speciaalbierkroeg (van Santen in Amerstfoort). Op deze locaties worden de lessen verzorgd door de vakmensen die werkzaam zijn voor de te bezoeken locaties. Daarnaast is één van de VAKO begeleiders ter plaatse aanwezig voor de algemene begeleiding van de groep.

Inhoud VAKO bieropleiding verzorgd door Opener bier

Frank Wouters, biersommelier vanuit Opener bier, zal in hun brouwerij uitleg geven over brouwen op kleine schaal. Het brouwproces wordt nogmaals kort doorlopen, en dan met name het gebruik van de meest voorkomende ingrediënten (deze zullen we ruiken/voelen/proeven) en de individuele processtappen en hun invloed op het uiteindelijke bier. Tijdens deze sessie zullen we uitleg krijgen over gestructureerd bierproeven en schenken, het proefformulier en daarbij zullen we bieren proeven waarbij deze ingrediënten duidelijk naar voren komen, en daarbij een introductie krijgen op het onderwerp food pairing.