Vergelijking tussen Westvleteren 12 en Sint Bernardus Abt 12
Zijn ze nu ècht hetzelfde?
De Trappistenbieren van Westvleteren zijn erg moeilijk verkrijgbaar. Het bier wordt niet verkocht aan winkels en de horeca en is officieel enkel te verkrijgen bij de abdij zelf en in het café tegenover de abdij (Café In De Vrede). De monniken kunnen niet altijd aan de vraag voldoen, maar kiezen ervoor om hun brouwerij kleinschalig te houden. En dat is lastig, want vooral de zwaarste variant, Westvleteren 12, is erg populair. Vandaar dat velen de overstap maakten naar het vergelijkbare bier van Sint Bernardus, de Abt 12. Maar wat is nu het echte verhaal over de vergelijking tussen Westvleteren en Sint Bernardus?
Vergelijking tussen Westvleteren 12 en Sint Bernardus Abt 12
De Trappisten van Westvleteren konden de vraag niet aan en hadden niet de intentie hun bieren verder te commercialiseren. Daarom vroegen ze de brouwmeester van Westvleteren dit in Watou bij Sint Bernardus te doen. De brouwmeester werd partner in de nieuwe brouwerij en bracht zijn zowel het recept als de gist mee vanuit de St-Sixtus abdij. In eerste instantie brouwden ze onder licentie, maar sinds 1992 brouwt Sint Bernardus zelfstandig hetzelfde bier, met het oorspronkelijke recept en de oorspronkelijke gist van Westvleteren. Sint Bernardus is geen officieel abdijbier en voldoet zeker niet aan de eisen voor het Trappistenbieren predikaat. Maar dat de bieren overeenkomen is met deze gemeenschappelijke oorsprong vanzelfsprekend.
Zijn ze nu ècht identiek?
De gemeenschappelijke oorsprong en receptuur roept onherroepelijk de vraag op: “Zijn ze nu ècht identiek?”. Eenzelfde bier gebrouwen in een andere brouwerij is altijd iets anders. In de loop der jaren zijn de recepturen wellicht iets uit elkaar gegroeid en de paters van Westvleteren brouwen inmiddels met de gist van Westmalle. Daardoor zullen ze naast elkaar anders smaken. Aan jou de vraag welke de voorkeur heeft. Naar verwachting geeft de lastige verkrijgbaarheid een extra impuls aan de populariteit van Westvleteren – maar ons advies is om de Sint Bernardus zeker eens te proeven en zelf je conclusie te trekken.