Verslag OPENER Hopoogst 2019

Op zondag 15 september werd voor de eerste keer de hop geoogst van het nieuw geplante veld in Dongen voor de OPENER Hopoogst 2019. De eerste keer, dus een feestje waard. Een mooie club vrijwilligers schreef zich in om na een spectaculaire opening door wethouder Ren├ę Jansen gezamenlijk de hopranken te oogsten van de hopstellage. Vervolgens konden de bellen geplukt worden van de ranken, om uiteindelijk de bellen in de brouwketel te storten. Gezamenlijk werd zo het Voldongen bier gebrouwen: bier gemaakt vol Dongense hop, en met Dongense noeste arbeid.

OPENER Hopoogst 2019

Eerste OPENER Hopoogst 2019

Tot dit jaar waren er afgelopen jaren in een proefopstelling aan het Veepad meerdere hopsoorten uitgeprobeerd, om de leefomstandigheden, bodemsoort en rassen te testen op kwaliteit en rendement. Daaruit zijn 5 hopsoorten geselecteerd: Cascade, Fuggles, Tettnanger en Chinook, en First Gold. Deze 5 hopsoorten zijn verwerkt in het Voldongen bier. Gezamenlijk hebben de hopplukkers 15 kg verse hop in de ketel gedaan om een zo mooi mogelijk hoparoma te cre├źren. Begin november mogen de fanatieke plukkers het eindresultaat komen proeven en een paar flesjes mee naar huis nemen als dank voor hun inzet.

OPENER Hopoogst 2019

Voldongen bier

Hop heeft vier belangrijke voordelen bij het gebruik in bier: het geeft bitterheid, een mooi aroma, een heerlijke smaak en maakt je bier ook nog eens houdbaar. En dat voor een plant dat van nature, zonder gebruik van rare middelen, gewoon groeit in het mooie Dongen. Amerikaanse Chinook hop is gekozen als bitterhop en is er tijdens de eerste aanloop naar de kookketel toegevoegd, de Duitse Tettnanger werd wat later toegevoegd voor het fijne aroma, om vervolgens ruimte te geven voor de Engelse Fuggles hop die een mooie aardse toon toevoegt, en uiteindelijk geeft de Amerikaanse Cascade hop in de laatste kookminuten een citrusaroma aan het bier. Tijdens de klaringsfase werd ook nog eens First Gold hop toegevoegd voor een fruitige, licht kruidige toets. De klaringsfase vormde door het gebruik van natte hop een enorme uitdaging voor de brouwende biersommelier Frank Wouters, omdat het filter van onze brouwketels zijn ingericht op pellets. Normaliter gebruikt een brouwerij van ons formaat hoppellets – dat zijn hopbellen die zijn samengeperst tot een bruikbaar formaat en reeds ontdaan van steeltjes en overige ongewenste materiaal.

OPENER Hopoogst 2019

OPENER Hopoogst 2020

Wegens de enthousiaste reacties en de mooie opbrengst aan hop, gaat in 2020 weer een Hopoogst plaatsvinden. Dit zal jaarlijks op de derde zondag van september zijn, dus in 2020 is dat op 20 september. We hebben al inspiratie om n├│g meer hoppige activiteiten te ontplooien, dus houd onze website en social media in de gaten. Graag tot volgend jaar bij OPENER Hopoogst 2020!

OPENER Hopoogst 2019