Wat brouwt er in De Langstraat?

Dat er voldoende leven in de brouwerij is in onze regio, heb je op onze website al volop kunnen lezen. Maar wist je dat er ook meerdere bierbrouwerijen zijn gevestigd? Vandaag fiets ik langs drie brouwerijen met een eigen proeflokaal. En natuurlijk begin ik met die van onze vrienden in Waalwijk, om de vraag te beantwoorden: Wat brouwt er in De Langstraat?

Het leven is fijn, drink Sint Crispijn!

Dit motto lees ik in de brouwerij in Waalwijk, waar ik word ontvangen door de gastvrouw Annemieke en brouwer Gilian. Met passie vertellen ze over hun moderne brouwerij, waar ze een breed palet aan speciaalbieren brouwen: goed bier zonder pretenties. Alles doen zij onder 1 dak, van brouwen naar afvullen tot etiketteren. Uiteindelijk stroomt het vanuit de tap in het brouwcafé rechtstreeks het glas in. Het karakteristieke pand met gezellige terras ga ik zeker nog eens bezoeken, maar na een paar proefglazen moet ik toch ècht verder.

Wat brouwt er in De Langstraat?

Bier moet bier blijven

Ik parkeer mijn fiets bij Bierbrouwerij ‘De 3 Horne’, een ambachtelijk bedrijf dat de nadruk legt op de kwaliteit en diversiteit van speciaalbieren. Brouwer Sjef vertelt me over de filosofie achter zijn bieren. “Door gebruik te maken van natuurlijke grondstoffen verkrijgt een bier zijn geur, kleur, smaak en body, en de eigenschappen van de gist zijn van ondergeschikt belang. Bier moet immers bier blijven”. Hij vervolgt: “Alleen op deze manier kan men een bier ontwikkelen welke aan de verwachtingen van de grondstoffen voldoet”. Duidelijk iemand met jarenlange ervaring, en een hele brouwgeschiedenis achter zich. ‘t Gruithuys is een winkeltje voor bier- en wijnbenodigdheden en is elke zaterdag van 10.00 tot 17.00 open. Het proeflokaal is op afspraak te bezoeken met groepen.

Wat brouwt er in De Langstraat?

 

Gebrouwen om te delen

Ik ben verder afgedaald naar Dongen, waar de fietstocht eindigt bij een brouwerij met proeflokaal en recreatieterrein gelegen in een schitterende landelijke omgeving. Brouwer en biersommelier Frank vertelt hoe hij het agrarische bedrijf heeft omgebouwd, met oog voor het milieu om de omgeving.  We proeven tussen de brouwketels, en met uitzicht op het hopveld. De bieren smaken heerlijk, en wederom wordt bevestigd dat deze drank als geen andere drank mensen met elkaar verbindt. De bieren van Opener worden gebrouwen om te delen: hun kennis en passie werken hierbij aanstekelijk.

Wat brouwt er in De Langstraat?

De Langstraat verbindt

Met een glimlach en extra kennis over bier en mijn eigen smaak keer ik naar huis. Ik kwam erachter dat alle drie de brouwerijen die ik bezocht heb een bier brouwen voor de Efteling, en ook veel samenwerken en zelfs samen brouwen. Mooi dat De Langstraat samenwerkt, en zowel figuurlijk als letterlijk bedrijven met elkaar verbindt. Wat brouwt er in De Langstraat? De mooiste bieren!

Meer info en foto’s zijn te bekijken via:

https://de3horne.nl/

https://www.opener.nl/

https://brouwerijsintcrispijn.nl/