Wat is een trappistenbier?
Een overzicht van trappistenbieren, mijn tips en bijpassende hapjes!
“Doe mij maar een Trappistje met grenadine”. Vaak bedoelen mensen dan het biertype Dubbel, met ranja erin. Of je dat moet doen laten we graag in het midden :). Maar wat is een Trappistenbier? Een Trappist is namelijk geen biertype, het is een bijzondere brouwerij die meerdere biertypen zoals dubbel, tripel, quadrupel en IPA kan brouwen. Wij doen graag kort uit de doeken wanneer je het stempel Trappist mag gebruiken en welke Trappistenbieren er zijn.
Wanneer is een bier een Trappistenbier?
Trappistenbieren zijn bijzondere bieren die gebrouwen worden binnen de muren van een Trappistenklooster, nabij de monniken. Een ‘trappist’ krijgt het officiële logo als het voldoet aan een aantal strenge criteria:
- Het bier wordt gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij of in haar nabijheid. Dit laatste maakt het een beetje ‘vaag’, maar vooruit.
- De brouwerij moet in haar geheel duidelijk blijk geven zowel van een onbetwistbare band van ondergeschiktheid t.o.v. het klooster alsook van een bedrijfscultuur die eigen is aan het monastieke levensproject. Het bier moet worden gebrouwen door de monniken of onder hun toezicht. De monniken en monialen van deze abdijen leven volgens de Regel van Benedictus. Ora et Labora (bid en werk) is de rode draad in het leven van de trappisten.
- De brouwerij heeft niet als doel winst te maken. De inkomsten zorgen voor het levensonderhoud van de monniken en het onderhoud van de abdij en haar omgeving. Wat overblijft, schenken ze aan caritatieve doelen, aan sociale werken en aan mensen in nood. Dat drinkt toch een stuk lekkerder dan een biertje waarmee je de zoveelste sportwagen van de CEO van een commercieel biermerk sponsort?
Hoeveel Trappistenbrouwerijen zijn er in de wereld?
De teller staat op het moment op elf. In 2015 werd de elfde officieel erkend als ‘Authentic Trappist Product’; het bier Tre Fontane van de gelijknamige abdij in Rome. Engeland kreeg in 2018 zijn eerste trappistenbier, Tynt Meadow, gelanceerd door de monnikenorde van Mount Saint Bernard in het graafschap Leicester. Zo krijgt het trappistenbier een steeds internationaler aura: naast de zes Belgische trappisten zijn er twee Nederlandse, een Oostenrijkse, een Amerikaanse, een Italiaanse en nu dus ook een Engelse brouwerij.
Dit zijn de tien officiële trappistenbrouwerijen:
- België: Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren
- Nederland: La Trappe en Zundert
- Oostenrijk: Stift Engelszell
- Italië Tre Fontane
- Engeland: Tynt Meadow
Helaas voldoet het Trappistenbier van het Franse Mont des Cats niet aan de regels om ook daadwerkelijk het Trappistenbier logo te mogen dragen, omdat het niet in of nabij de abdij gebrouwen wordt. Datzelfde geldt voor het Spaanse Cardeña. Op 16 maart 2016 werd het eerste Spaanse trappistenbier op de markt gebracht, Cardeña Tripel door het Monasterio de San Pedro de Cardeña. Het trappistenklooster is lid van de “Internationale Vereniging Trappist”, maar het bier wordt gebrouwen in de Fabrica de Cervezas MarPal in Madrid. Het krijgt dus voorlopig niet het logo “Authentic Trappist Product” zoals hierboven afgebeeld.
Sinds 2021 is ook de Trappist in Achel geen officiële Trappistenbrouwerij meer dat het logo mag dragen. De laatste monnik verliet het klooster en daarmee voldoet het niet meer aan de regels. Ook Spencer in mei 2022 gestopt. Er blijven dus 10 over.
Houdbaarheid Trappistenbieren
Beer aging, oftewel het bewaren, rijpen en evolueren van bieren, wordt steeds populairder bij de bierliefhebbers. Trappistenbieren zijn daar een goed voorbeeld van. Wil je graag weten hoe oud jouw Trappistenbier is? Wij somden het op in dit artikel.
Zelf Trappistenbieren proeven?
Trappistenbieren kunnen soms lastiger te verkrijgen zijn. Als je zelf een proeverij wilt houden, zijn deze trappisten een aanrader en goed verkrijgbaar. Ik zet er meteen even bij wat je er een best bij kun eten. Dan is het helemaal genieten.
1) LaTrappe Witte Trappist (met een zacht geitenkaasje)
2) Spencer IPA (cervelaat of salami)
3) La Trappe Isid’or (lekker met Parmaham of zachte kaas)
4) Chimay Rood (lekker met Roggebrood en Ardenner paté)
5) Achelse Kluis Blond (jong belegen kaasje erbij, lekker!) –> Helaas is dit sinds begin 2021 geen Trappistenlogo meer dragen, maar dat maakt hem niet minder lekker!
6) Zundert (gerookte zalm, of gekruide / zoet gemarineerde kippenboutjes)
7) Rochefort 10 (geweldig met chocolade, zoals Oreo Enrobed met melkchocolade, of met Tony’s Chocolonely karamel en zeezout)
Kom Trappisten proeven in onze brouwerij!
Wil je ook een trappistenproeverij volgen met een biersommelier erbij? Boek bij ons een bierproeverij om dit met extra begeleiding en diepgang te doen. Direct een bierproeverij aanvragen doe je hier (al vanaf 10 personen).