Zo combineer je bier met eten (food pairing)

Er is geen drank die beter met eten combineert dan bier. Bier heeft namelijk naast zuur en zoet ook bitter, en dat ontbreekt in de meeste wijnen. Dit is een erg mooie eigenschap die we goed kunnen toepassen bij verschillende gerechten. Gist zorgt voor fruitige, kruidige of aardse tot zure tonen. Het koolzuur en de hop geven daarnaast de nodige verfrissing. Combineer dit met een breed scala aan moutsoorten die karamel, koffie, chocolade, branderige tot zelfs rooksmaak meegeven aan het bier. Bieren kunnen zowel in smaak als in intensiteit variëren en daarmee zijn de mogelijkheden voor het combineren van eten met bier, food pairing genaamd, eindeloos. Bij onze bieren geven we enkele adviezen. Reden genoeg om zelf aan de slag te gaan. Zo combineer je bier met eten als een pro!

 

Zo combineer je bier met eten (food pairing)

Basisregels bier en eten combineren

Maar hoe pak je het combineren van bier en eten nu aan? Wat zijn de ‘basisregels’ die je moet weten zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan met bier-spijs combinaties?

Het begint bij het bepalen van de intensiteit van het gerecht en het bier
Die moeten aardig overeenkomen, want anders overschaduwt de één de ander. Je kunt je er wellicht iets bij voorstellen dat een zwaar donker bier te heftig is voor een frisse salade, en een pils compleet wordt overschaduwd door een pittige en gekruide Indiase Curry.

Stap 2 is te bepalen of je een bepaalde smaak wilt versterken (complementeren), of juist afzwakken (contrasteren)
Houd je van zoet, dan kun je een zoetzurig bier zoals een kriek aanvullen met een salade of dessert met rood fruit. Houd je daar niet van, dan kun je extra zuur of bitter toevoegen vanuit het gekozen bier of gerecht.
Zoek zoveel mogelijk naar overeenkomsten in de smaak van het bier en gerecht. Drink bij meerdere gerechten in volgorde van lichtere bieren naar zwaardere bieren en kies daar vervolgens ook lichtere en zwaardere gerechten bij. Ga van een lage smaakrijkdom (= intensiteit van de smaak) naar een hogere smaakrijkdom. Ga tevens van fris naar rijp, bijvoorbeeld eerst een salade en later pas een oude kaas.

In dit artikel ga ik verder in op voorbeelden met bitters uit het bier, hetgeen food pairing met bier uniek maakt ten opzichte van de combinatie met wijn.

Combineren van eten met bier: food pairing

Voorbeelden bier-spijs combinaties

Laten we eens wat voorbeelden uitwerken. We kiezen graag voor de unieke bittere smaak van bier en doen dat in dit geval met hoppige bieren. Wil je de bitters in die bieren afzwakken, kies dan voor zoet of zout. Je neigt zelfs bij een lichtbittere pils al direct naar de zoutjes, dat is niet voor niets. De zoute smaak versterkt namelijk de indruk en de geuren van je gerecht en zorgt ervoor dat de bitters zachter worden.

In volgorde van intensiteit behandel ik graag de volgende bieren: Pale Ale, Session IPA en IPA. Pale Ale is een blond bier met een bittertje van de hop, een session IPA is een bitter en hoppig bier met wat minder alcohol en de India Pale Ale (IPA) is een bitter bier met extra hoparoma. De hop in deze bieren zorgt voor kruidige, aardse tonen met een vaak dominante citrussmaak en bitterheid. De moutsmaken zijn vaak vrij subtiel, maar worden zeker toegepast om met hun zoetheid wat van de bitterheid te balanceren. Aangezien deze bieren een vrij intense en rijke smaak hebben, mag je best een wat heftiger en kruidiger gerecht kiezen.

Hoppige bieren combineren graag met specerijen, kruiden en licht fruit. De bitterheid zorgt ervoor dat de smaak in eerste instantie wordt versterkt, maar vervolgens wordt afgekoeld. Het versterkt zoute en hartige smaken. De hopzuren en het koolzuur reinigen je smaakpalet, zodat je zelfs kunt gaan voor wat vettere gefrituurde gerechten.

Enkele gerechten bij deze voorbeeldbieren: probeer de Pale Ale eens uit naast kalfsvlees, kip, kreeft, salade of asperges. De IPA is wat intenser en combineer je beter met burritos, gegrild vlees, Indian Curry en gerechten uit de Texaans-Mexicaanse keuken. De Session IPA laat het midden tussen deze twee bieren en dus ook de gerechten. Er is zelfs nog een heftigere variant: de Double of Imperial IPA – die is nog heftiger van smaak en bitters, maar vaak ook wel met wat meer body en zoetheid. Hiermee kun je helemaal gave gerechten met veel kruiden en intensiteit uitproberen, zoals een blauwaderkaas.

Onze Hopsession: Lekker bij zoutig en gefrituurd eten, Indiase Curry, pittig Mexicaans of Thais gerecht en gegrild vlees (heerlijk bij de BBQ!)

 

Workshop bier en eten combineren (food pairing)

Probeer eens uit welke combinatie voor jou het beste uitpakt, want het gaat bij food pairing toch vooral om de praktijk! En vind je die bittere smaak in bier ècht niet lekker – probeer je ervoor open te stellen, wellicht leer je hem waarderen. Ik moest er in het begin ook enorm aan wennen, maar ben er nu helemaal fan van. Het kan me niet bitter genoeg zijn. Je kunt natuurlijk altijd deelnemen aan een proeverij of food pairing workshop bij OPENER.  Zo combineer je bier met eten!
Hier nog twee leuke Engelstalige overzichtjes om eten te combineren op de site van Craft Beer en Brewers Association.

Probeer het eens uit. Dan gaat er bij jou hopelijk, net als bij mij, een wereld voor je open!